Eladósítják a várost, avagy farizeusok, ha kormányoznak…

Ez nem rossz „teljesítmény” egy olyan vezetéstől, amely a 2006-os kampányban még azzal riogatta az embereket, hogy a Szécsi-féle vezetés eladósította a várost. És, hogy nem ártott volna egy lassabb ütemű beruházás politika – mondta Zombor polgármester jelölt – mert az kisebb teherrel járt volna a város lakosságára. Tönkretették a költségvetést, mondta. Igaz, hogy 2006. év végére – már a feltuningolt Sportcsarnok beruházással együtt – mindösszesen 4,8 milliárd Ft-ra nőtt a hitelállomány, ebből Szécsiék kb. 2,5 milliárdot csináltak! Most tegyék hozzá a fenti 21 milliárdot! (Ez még csak a kezdet, várják ki a végét!)

Bölcs polgármester-jelölti szavak, csak éppen nem igazak, meg semmire sem jók, legfeljebb a szavazatok begyűjtésére. (Elismerem, ez sem kevés!) Csak azt felejtette elmondani a volt kórházigazgató, hogy már akkor sem volt saját önkormányzati forrás a fejlesztésekre – merthogy elfogyott a mozdítható vagyon (lásd pl. Telemozi!) – másrészt nem szétszórta Szécsi a felvett hitelt, hanem abból (is) épült-szépült Kecskemét (lásd városközpont, utak, közművek a külső városrészekben, Sportcsarnok stb.).

De még ez sem lenne baj, ha Zombor most legalább beismerné, amit akkor mondott az kampányszöveg volt, a felelős városvezetés egészen más. (Ettől ne tartsanak, úgysem következik be!)

Külső pénzügyi forrás nélkül ugyanis manapság egyszerűen nem lehet fejleszteni, és nem istentől elrugaszkodott gondolat hitel felvétele, kötvény kibocsátása stb. ha vannak jó beruházási céljaink. (Ebben most kevésbé vagyok biztos!) És, hogy az előző vezetés sem azért vett fel hiteleket, mert sanyargatni akarta Kecskemét népét. De legalább nem az unokák terhére költekezett! Képzeljék el, mire visszafizeti a város az utolsó forintot – svájci frankban, euróban – a megépült objektumot lassan le lehet bontani. Merthogy rekonstrukcióra már nem lesz pénz, meg egyébként is elavul.

Ha ehhez a csütörtöki vállalásához hozzávesszük azt, hogy nemrég 1,5 milliárd forint korábban felvett hitelt 2011-2017 közötti időkre átütemezett a városi többség, akkor most az látszik, hogy 2010-2020 évek között úgy kezdheti a mindenkori önkormányzat az éves költségvetés összeállítását, hogy az első sorba beírnak legalább 1,5 milliárd Ft adósságtörlesztést és aztán lehet az új fejlesztésekről szó. Feltéve, ha addig egy árva peták hitelt sem vesz fel a város! Ha pedig nem vesz fel, akkor aztán jöhet ismét a családi ezüstkészlet eladása, mint ahogyan nagyformátumú fideszes országgyűlési képviselőnk mondta, a Telemozi eladásakor. De mit tudnak majd eladni? A revitalizált Rákóczi utat, vagy a megépítendő uszodát és élményfürdőt…..?!

(Bagoly)

Beruházási tervek Kecskeméten

Nem vagyok ellene az ésszerű fejlesztéseknek, de amit a közgyülésen hallottam
kissé megakadt a torkomon. Először is nem tudom mi lenne a Rákóczi uti fejlesztés eredménye. A forgalom megmarad csak az egy sávon nő a tumultus.
Talán célszerűbb lenne a forgalmat kivinni a külső körutra és a buszok kivé-
telével megszüntetni az átmenő forgalmat a Centrum előtt.Azt nagyon helyeslem
hogy a városi pályán nem épül bevásárlóközpnt inkább sporcenrumot kellene ott
épiteni az élményfürdő helyett szerintem egyenlőre a meglévő uszoda és a
széktói strand és élményfürdő is megfelel tekintettel a város szűkös anyagi
helyzetére. Az is jó volna, ha a küső városrészek parkjainak. játszotereinek
a felújitását tovább folytatná aváros. A március 15. uton van olyan járda, hogy egy 3 éves gyermek nem tud rajta elesés nélkül végigmenni a gödrök miatt
nem beszélve egyes utcaszakaszokról ahol eredetileg sem kapott bitumenes
boritást az uttest.Ezeket a várost eladósitó terveket inkább választási pro-
pagandának tartom mintsem ésszerü gazdálkodásnak.