Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Aktuális

Király József napirend előtti felszólalása - Kecskemét közgyűlése 2022.10.13.

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Úr!
Tisztelt Közgyűlés!

Nekünk alföldi embereknek az ősz mindig az egész évben végzett munkánk gyümölcsének betakarítását jelentette és ezzel együtt a télre való felkészülést is egyben. Így volna ez most is, ha egyik oldalról a természet, másik oldalról pedig a politikai-gazdasági helyzetünk nem szólt volna bele.

Mire is gondolok én? Az aszály sújtotta Homokhátság közepén immár folyamatosan szembesülhetünk azzal, hogy a klímaváltozás véglegessé vált és az erre adott válaszunk elmaradt, továbbá nem is látni annak jelét, hogy a jelenlegi kormányzat hathatós támogatást nyújtana a vízmegtartásra és a helyi gazdák megsegítésére.

Sajnos jelenleg a politikai „klíma” sem kedvez országunknak, azon belül is városunknak. Békét kiált a kormányt, de közben állandó úgynevezett „béke-harcban” áll azokkal, akik valóban békét szeretnének Európában. Az országon belül rezsiharc dúl, amelyben sok „áldozatra” számíthatunk, mert a háború áldozatokkal is jár. Az egyre növekvő árak, ezen belül is az üzemanyag, a gáz, az áram és a távfűtés kifizetésének terheit egyre többen nem tudják fizetni. A FIDESZ kormány hazug ígéreteivel szembejött a valóság, mind a boltokban, mind a piacon, nem beszélve a 430 Ft fölé kúszó euró árfolyamról.

A kormány által elhibázott gazdaságpolitika nemcsak közvetlenül az embereket sújtja, hanem az önkormányzatokat, így Kecskemétet is. Csak az iparűzési adóból az elmúlt négy esztendőben több mint tíz milliárd forintot vont el az állam szolidaritási adóként, továbbá több milliárd forintra tehető a COVID időszak alatt meghozott állami intézkedések miatti önkormányzati bevételkiesés.

A város lakosai folyamatosan szembesülhetnek azzal, hogy városi szolgáltatásaink egyre drágábbak, így többek között a közétkeztetés, uszoda, közlekedés, parkolás, és ki tudja, mi várható még a FIDESZ-től. Emellett kérdéses a meglévő intézményrendszerünk folyamatos, elvárható színvonalú működése, nem beszélve a téli időszak kihívásairól. Például oktatási, sport, kulturális és közintézményeink fűtése, nyitva tartása.

Arról külön említést kell tennünk, hogy városunk diákjai, tanáraik és családjaik megdöbbenve hallanak különböző iskola-összevonásokról, és senki nem áll ki a városvezetés, illetve országgyűlési képviselőink részéről ezek tisztázására. Ezzel a kérdéssel nem lehet a tankerületek mögé bújni. A COVID után ugyanis nem szabad újabb megpróbáltatásoknak kitenni iskolásainkat azzal, hogy nem tudunk számukra megfelelő körülményeket, fűtést biztosítani.

Tisztelt Polgármester Asszony, Tisztelt FIDESZ Frakció! Az Önök kormánya miatt kialakult, embereket sújtó helyzet az Önök rossz gazdaságpolitikájának és az orosz vezetés iránti elköteleződésüknek az eredménye. Inkább azon dolgoztak volna, hogy a már említett több mint tíz milliárd forint összegű elvonásokra ne kerüljön sor, mert látszik, hogy ez a pénz hiányzik a város normális működéséhez. A Kecskemét városát érintő megszorításokat, sarcokat a Szövetség a Hírös Városért Egyesület Frakciója nem támogatja, a város lakosai ugyanis nem ezt érdemlik.

Köszönöm a szót. Egyúttal bejelentem, hogy a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakciójának soron következő vezetője Lejer Zoltán lesz egy esztendeig, helyettesei pedig Dobos József és Bodrozsán Alexandra.