Újabb érdekes fejlemények a Kecskeméti KSE Kft-nél eltűnt százmilliók ügyében

A többségében kecskeméti önkormányzati tulajdonú Kecskeméti KSE Kft. körül kialakult botrány évek óta húzódik. Az ügyet a helyi ügyészség elfogultság miatt Szegeden tárgyalják, hamarosan várható az elsőfokú ítélet a büntetőperben.

Király József, az MSZP kecskeméti önkormányzati képviselője 2016. január 18-án fordult a kecskeméti ügyészséghez egy 54 millió forintos céltámogatás elszámolásával kapcsolatban, amely a városi tulajdonban lévő és azóta csődbe ment Kecskeméti KSE Sportegyesületeket Működtető Kft., valamint az önkormányzat között jött létre 2011-ben. Aláírója Zombor Gábor akkori polgármester és parlamenti képviselő volt. A 882-2/2011-es iktatószámú szerződés szerint a támogatást kizárólag az ifjúsági kézilabda-, az U20, valamint a junior kosár- és röplabdacsapatok működési költségeire használhatták fel. A támogatást a mellékelt nyomtatványon keresztül, szakmai beszámolóval, valamint hitelesített számlákkal és bizonylatokkal lehetett elszámolni. A pénz nagy részét azonban olyan javítgatott, kézzel írt számlákkal könyvelték le − látszik rajtuk a hivatali feljegyzés, miszerint a 882-2/2011-es számú támogatási szerződés terhére fizethetők ki –, amelyek nem működési, hanem marketingköltségről szólnak.

A számla kibocsátója a Pest megyei Kocséron, egy düledező kis házban bejegyzett építőipari vállalkozás, a Globe-Ép Kft. A cég felszámolás alatt áll, ügyvezető tulajdonosa ellen büntetőeljárás indult fiktív számlakibocsátásból eredő költségvetési csalás, okirat-hamisítás és más bűncselekmények miatt, ugyanis − függetlenül az 54 milliós céltámogatás elszámolásától − több mint százmillió forint értékben bocsátott ki marketingszámlákat a kecskeméti önkormányzat tulajdonában lévő KSE Kft. részére. A perben hét embert vádolt meg a Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség, az elsőrendű az önkormányzati cég ügyvezetője, a másodrendű pedig Vörösmarty Attila, a Fidesz kecskeméti alapszervezetének akkori elnöke és frakcióvezetője, Zombor bizalmasa. Ő a vád szerint a háttérből irányította a sportcég fiktív számlázáson alapuló gazdálkodását. A vég totális csőd. Az ügyészség szerint 452 225 175 forint a meg nem térült kár, ezenfelül 335 584 811 forint és kamatai erejéig indult polgári követelés a felszámolón keresztül a ki nem fizetett bérek, járulékok és szállítói tartozások miatt.

Visszakanyarodva azonban az 54 millió forintos esethez:  a korábban a kecskeméti ügyészségen tevékenykedő Kopasz Zsolt elfogultság miatt tovább passzolta a Kecskeméti KSE Kft. büntetőügyét. Később aztán a per és Kopasz Zsolt is Szegedre került. Kopasz egy városházi fogadáson Zombor Gáborral szerepel egy képen, ami több kérdést is felvetett Király Józsefben.

Felmerült benne, hogy nem véletlenül nem nyomoznak ebben a városházát és a politikai vezetőket is kínosan érintő 54 millió forintos tétel ügyében. A bemutatott kép alapján jól látszik ugyanis, hogy jó viszonyt ápol Kopasz és Zombor – mondta.

Hozzátette, hogy Kecskemét sportja azóta nem tudott kijönni ebből a gödörből, hiszen az addig lelkes támogatók bizalma megingott a fiktív számlázások miatt.

Király szerint megy az időhúzás az ügyben, mert az igazi felelősök felelősségre vonása kínos lenne az ügyészség, és a jelenlegi hatalom számára is.