Törvényt sértett a Fidesz és a Kormányhivatal

Szűk 3 hét múlva parlamenti választásokat rendeznek Magyarországon. Az ország jövője szempontjából nagy jelentősége lesz az Orbán-rezsim sorsáról döntő eseménynek.

A tét nagyságát jelzi az eszközeiben nem válogató kormánypárti kampány, aminek naponta tanúi lehetünk. Nem elég, hogy a saját képükre írták a választási rendszert, aminek következtében akkor is megőrizhetik a hatalmukat, ha az ellenzéknél kevesebb szavazatot kapnak, de a közpénzekkel finanszírozott lakájmédia Budapesttől Kecskemétig próbálja elfedni, védeni a Fidesz kormány sikertelenségét, kártevéseit. Minden alkalmat megragadnak akár tisztességtelen eszközök használatától sem megriadva arra, hogy a választási esélyeiket növeljék.

Jó példa erre Salacz László részvétele azon a fórumon, amelyet Balatoni Mónika államtitkár tartott a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatalban. Zombor Gábor polgármesteri tisztségéből adódó lehetőségivel is folyamatosan visszaélve kampányol a Fidesznek, építi saját képviselőjelölti kampányát.

A Kormányhivatal helységeinek párt és Fidesz célokra történő használatát több esetben is kifogásoltuk, minden eredmény nélkül.

Örülünk, hogy a Nemzeti Választási Bizottság határozata megerősítette álláspontunkat, miszerint Salacz Lászlónak a Kormányhivatalban tartott tájékoztatón való részvétele megsértette a kampányszabályokat. A határozat egyben eltiltotta a hivatalt a további jogsértéstől.

Mindnyájunk felelőssége, hogy vigyázzunk a választások tisztaságára, felhívjuk a figyelmet a kampány, illetve a választás során a visszaélésekre. A Helyi Választási Bizottságoktól is elvárjuk, hogy feladatukat ellátva állapítsák meg a jogsértéseket, vállalják fel a döntés felelősségét, ne kelljen minden esetben az NVB-hez fordulnunk helyi illetékességű ügyekben.

Felszólítjuk Salacz László képviselő-jelölt urat, valamint az őt jelölő Fideszt, hogy a későbbiekben tartózkodjon a kampányszabályok ehhez hasonló durva megsértésétől, és tegyen meg minden tőle telhetőt a választások tisztaságáért, a választáson indulók esélyegyenlőségéért!

Farkas Zoltán Együtt-PM regionális koordinátor
Király József országgyűlési képviselőjelölt, MSZP helyi frakcióvezetője