Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Több ezren tiltakoztak a kormány ellen

A fővárosi Vértanúk terén, a Nagy Imre szobornál több ezren jelentek meg a demokrácia védelmében, az Alkotmánybíróságot ért támadás miatt. A volt miniszterelnök kijelentette: "Magyarországnak tolvaj kormánya van, amely ellopja mindazok álmát, akik Széchenyi, Deák, Bibó, Máray országát álmodták". Gyurcsány, keményen bírálva Orbánt, azt mondta, hogy megcsalja mindazt, amire felesküdött, de "mindig volt és lesz választás". Jelenleg - mint mondta - Orbán Viktor kormánya a demokraták, a polgári Magyarország és a harmadik magyar köztársaság ellenfele és "csak rajtunk múlik, képesek leszünk-e korrigálni mindazt a hibát, amit Orbán elkövetett és el fog követni." Lendületes beszédében a volt kormányfő azt mondta, azzal vádolják Orbánt, hogy "elemeli a pénzünket, sok százezer közszolgát készül lehetetlenebb helyzetbe hozni és meggyengíti az alkotmányosság talaját."

A szocialista politikus szerint ha ezek a vádak bebizonyosodnak, akkor "politikai értelemben Orbán Viktor többé nem legitim alkotmányos vezetője a hazának". Gyurcsány kritizálta Schmitt Pál köztársasági elnököt, aki szerinte "a Fidesz bábjaként nem az alkotmányhoz, hanem kenyéradó gazdájához volt hű." Ezek után Sólyom László korábbi államfőt is bírálta, amiért a jelenlegi helyzetben csendben van: mint mondta, néhány napja járt Schmittnél a Sándor-palotában és "csendben súgott is valamit" utódjának, de - mint Gyurcsány mondta - "suttogni nem demokraták, hanem udvaroncok szoktak". A volt miniszterelnök beszédét egy maroknyi csoport folyamatos bekiabálása zavarta ("számolj el!", "börtönbe!"), de az egyébként tekintélyes létszámú rendőrség nem lépett közbe. Gyurcsány kijelentéseit egyébként általában egyetértő taps fogadta.

Felszólalt Bauer Tamás közgazdász is, aki az Alkotmánybíróság jogainak megnyírbálása ellen emelt szót és kijelentette: "a miniszterelnök Magyarországon felfüggesztette az alkotmányt és ilyen eddig csak latin-amerikai országokban fordult elő." A magánnyugdíj-pénztárak államosításával kapcsolatban azt mondta, egészen biztos, hogy ez elbukna az Alkotmánybíróság előtt. Orbán jelenleg azt az előtakarékosságot kívánja megszüntetni, amely 20-30 évre biztosította volna a jövőt, ehelyett feléli és megsemmisíti azt. Mint mondta, ez a lépés a befektetőket is elriasztja "amiből nem lesz egymillió új munkahely".

Hatalmas óváció fogadta Ungváry Rudolf történész szavait, aki Orbán kettős beszéde ellen emelt szót, mert "alamuszi módon nem nevezi meg, hogy kiket hív magyaroknak". Ezért szerinte Orbán Viktor nem egyéb "mint egy politikai szörnyeteg", aki a nyilas időkben használt beszédet alkalmazza. "A kormány és a mögötte álló erők azzal vicsorognak ránk, hogy nem tartozunk a nemzethez - mondta Ungváry -, de egyszer nyilvánvaló lesz, hogy ebben az időben a harmadik magyar köztársaság "leghitványabb kormánya" uralkodott. Azt üzente a miniszterelnöknek, hogy ne merje kétségbe vonni az ellenzékiek magyarságát. Ezt a mondatát vastaps fogadta.

Mára ugyancsak tüntetést szervezett az LMP az Alkotmánybíróság elé, ahová nemcsak zöldeket, hanem szocialistákat és fideszeseket is várnak. A párt választmányi szóvivője korábban úgy fogalmazott, nem hiszi, hogy a szavazók 53 százaléka azt mondta volna ki, hogy "bontsátok le a jogállamot". Sőt Orbán éppen azt ígérte, hogy megerősítik azt és visszaadják a tekintélyét".

B.L.N. / Népszava