Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Napirend előtt: Közösen a kecskemétiekért!

Király József napirend előtti felszólalása Kecskemét közgyűlésén 2018.02.15.:

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Jegyző Asszony, Tisztelt Közgyűlés!

Először is engedjék meg, hogy szolidaritásomat fejezzem ki a köztisztviselők ma kezdődő munkabeszüntetésével kapcsolatban, ami arról szól, hogy a kormányzat végre méltóképpen rendezze az országban dolgozó köztisztviselők bérét.

Amiért ma még napirend előtt szót kértem, az nem más, mint Kecskemét közlekedésében az elmúlt hónapokban, hetekben, napokban jelentkező baleset sorozat.

Mint a városban közlekedő ember tudom, hogy a biztonságos közlekedésnek számos összetevője van, így többek között emberi tényező, a közlekedésben használt eszköz megfelelő állapota és nem utolsó sorban a megfelelően karbantartott utak és közvilágítás.

Amikor baj történik, sokszor nem mérlegeljük azt, hogy mely feltételek hiánya okozta a balesetet és jó magyar szokás szerint - melyben az utóbbi 8 évben a Fidesz kormányzat is élen járt – bűnbakot keresünk, ezzel az igazi megoldandó problémákra nem adunk választ. Így látom ezt most Kecskeméten is.

Mint ahogy korábbi felszólalásaimban folyamatosan szóvá tettem, nem elég annak örülni, hogy a Mercedes gyár és beszállítóinak idetelepülése a város második aranykorát hozhatja, hanem Kecskemét infrastruktúráját, így az utakat is az igényeknek megfelelően meg kell újítani, illetve kiépíteni. A városnak egy olyan szolgáltatást kell nyújtani polgárai számára, amibe többek között beletartozik az is, hogy biztonságosan közlekedhessenek mind nappal, mind sötétedés után. Persze erre lehet azt válaszolni, hogy ez egy örök probléma, hiszen a korábbi képviselőinknek is még a Mercedes idejövetele előtt a legtöbb hozzászólása, illetve kérése az utak megfelelő burkolatáról és a közvilágítás kiépítéséről szólt. Ma azonban mégis más a helyzet, mivel az elmúlt néhány évben szinte harmadával több gépjármű közlekedik Kecskemét útjain, mint korábban. És ez még várhatóan az újabb gyárépítésekkel növekedni fog.

Ezzel párhuzamosan, véleményem szerint egy megvalósult elhibázott közvilágítási tender kapcsán a városban közlekedők egyértelműen megállapítják, hogy a közútjaink esti kivilágítása sokkal rosszabb, mint korábban volt. A városi civil kezdeményezések mind erre hívták fel a figyelmet. A probléma ma már nem elodázható, azonnali intézkedésekre van szükség. Mint ellenzéki képviselő elmondhatom, hogy végre elindult az a folyamat, amire régóta szükség lett volna, azaz a város közös problémáira közös megoldást kell találni politikai hovatartozás nélkül.

A Városrendezési Bizottság munkamegbeszélésén megtette javaslatait, ahol a szakembereken kívül a civil egyesületek képviselői is jelen voltak. Polgármester asszony intézkedései szintén előrelépések voltak a probléma felszámolására, amiről kedden részletesen is tárgyalt bizottságunk. Jövő héten szintén szakemberekkel, civilekkel munkacsoporti ülés keretében már konkrét időpont meghatározásával egyfajta sorrendiséget javaslunk a problémás kereszteződések átalakítására. Ugyanígy bizottságunk egy rövidtávú, hároméves útfelújítási-, karbantartási feladatsort határoz meg a közeljövőben, melyre mindenképpen pénzt kell fordítanunk.

Bízom abban, hogy a város közös ügyeit végre sikerül közösen rendeznünk, azért hogy még élhetőbbé és biztonságosabbá tegyük közös jövőnket.