Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Méltó körülményeket kell teremteni a nyugdíjasoknak

Király József, az MSZP Bács-Kiskun megyei elnöke, Országos Elnökség tagja tartott október 16-án, hétfőn sajtótájékoztatót a helyi Nyugdíjas Tagozat képviselőivel a szocialisták 2018-as választási programjával kapcsolatosan.

Mint elhangzott, az MSZP programjában kiemelt szerepe van egy igazságos és méltányos nyugdíjrendszer kialakításának. 2018-tól sürgősen rendezni kell az idős emberek helyzetét, mert a Fidesz kormányzásának egyik legnagyobb vesztesei a nyugdíjasok.

Az Orbán-kormánytól az idősek megbecsülés helyett csak megalázást kaptak. Az embertelen fideszes politikának a következménye, hogy Magyarországon ma több mint 1 millió nyugdíjas szegénységben él, azaz létminimum alatti összeg jut nekik, közel 72 ezer embernek az öregségi nyugdíja és további 270 ezernek pedig a nyugdíjszerű ellátása kevesebb, mint 50 ezer forint.

Elfogadhatatlan, hogy az állam nem nyújt segítséget azoknak, akik egy életen át kemény munkával keresték meg a kenyerüket. Az MSZP megbecsülést kínál az időseknek, ezért nyugdíjemelési programot fog bevezetni a legalacsonyabb nyugdíjak megemelésére és a duplájára, 57 ezer forintra emelik a nyugdíjminimumot kormányváltás esetén. Továbbá bevezetik a 13. havi nyugdíjat - ami már a gazdasági világválság hullámait követően már rég visszaadható lett volna -, és visszatérnek a svájci indexáláshoz annak érdekében, hogy az időseknek járó pénz megőrizze az értékét.

Mérsékelni kell az idős korosztály terheit, ezért 65 év felett ingyenessé teszik a gyógyszert a krónikus betegeknek. Az eleve kiszolgáltatott embereknek pedig olyan rokkantnyugdíjat biztosítanának, amely biztonságos életet nyújt majd minden érintettnek.

Kialakítják a rugalmas nyugdíjba vonulás rendszerét: a 60. életév elérését követően lehetőség lesz az előrehozott öregségi nyugdíj igénybevételére. Ugyanakkor úgy gondolják, hogy a nyugdíjasok és az idősebb generáció munkájára és tapasztalatára továbbra is nagy szükség van, ezért eltörölnék a nyugdíj melletti munkavégzés tilalmát.