Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Marczi Albert napirend előtti felszólalása 2014.03.13.

Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Közgyűlés!

A közmunkaprogram széles körű elterjedésével jó tudni, hogy néhány eltéréssel a közfoglalkoztatásra is a munka törvénykönyve szabályait kell alkalmazni.

Így tehát a program keretében foglalkoztatott közmunkásnak sem csak kötelességei, hanem alapvető jogai is vannak, ugyanúgy, mint a munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállalónak.

Ennek megfelelően a korrekt munkakörülmények biztosítása alapvető. Előírás, hogy a foglalkoztató köteles a munkavégzéshez szükséges feltételeket biztosítani, és a közmunkás számára egészséges és biztonságos munkakörülményeket teremteni. Ez a hatályos szabályozás szerint a munkavégzéshez szükséges munkaruha, bakancs, védőfelszerelés, megfelelő műszaki állapotban lévő szerszámok biztosítását jelenti.

Ehhez képest igencsak meglepődtem, mikor Kecskemét utcáin sétálva azt láttam, hogy két közmunkás hölgy kézzel, egyenként szedegeti a szemetet a földről. Mivel nem értettem, miért nem használnak semmit ehhez a munkához, odaléptem hozzájuk, és javasoltam, kérjenek kesztyűt és szurkáló botot a papírok felszedegetéséhez. A felvetésemet hallván a két hölgy majdhogynem kinevetett, majd elmondták, nemhogy szurkáló botot, de még kesztyűt sem kapnak. Kiderült, hogy a sajátjukat szokták használni, ezt meg is mutatták.

Teljesen felháborított, hogy Kecskeméten így bánnak a közmunkásokkal, nagyon megsajnáltam őket.

Mindemellett olyan híreket is kaptunk és kapunk az ország több pontjáról, hogy a program keretében foglalkoztatottak munkabérüket sem előírás szerint kapják, ráadásul olyan írásos teszteket töltetnek ki velük, ami finoman szólva is megalázó.

T. Polgármester Úr! Meggyőződésem, hogy ha már közmunkásokat foglalkoztatunk Magyarországon –akik egyébként a foglalkoztatottak számát növelik- akkor elvárható körülményeket kell nekik biztosítani. Éppen ezért bízom benne, hogy a jövőben Kecskemét is nagyobb hangsúlyt helyez az emberséges feltételek megteremtésére.

K e c s k e m é t, 2014. március 13.

Marczi Albert
képviselő