Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Közösen az európai Kecskemétért - Király József napirend előtti felszólalása (2016.09.22.)

Tisztelt Jegyző Asszony,
Tisztelt Közgyűlés!

Ahogy járok-kelek az országban és a beszélgetések során miután megtudják, hogy kecskeméti vagyok, mindenki irigykedve jegyzi meg, hogy „Ti aztán megfogtátok az Isten lábát! A Mercedes városotokba települése felér egy lottó ötössel.” Úgy mondják ugyanis, hogy nekünk itt Kecskeméten nem kell azokkal a gondokkal szembenéznünk, melyekkel a magyar vidék többsége nap mint nap küzd, azaz hogyan tartsák helyben lakosaikat - köztük fiataljaikat - újabb munkahelyek teremtésével, és milyen módon tudnák növelni településük bevételeit.

Én jómagam is több felszólalásomban felhívtam a figyelmet arra, hogy milyen szerencse számunkra, hogy ez a multicég idetelepült. Arról is beszéltem, hogy ha jól sáfárkodunk ezzel a lehetőséggel, Kecskemét 100 év után, Lestár és Kada után, második aranykorát élheti majd.
Emellett azonban előjön egy másik gondolat is, mégpedig az olyan hírekről, melyek arról számolnak be, hogy az egyszerű mindennapokat élő családnak, amely megnyerte a lottó ötöst, egészen egyszerűen tönkrement az élete, a nyereménye pedig néhány év múlva elúszott. Remélem mi nem járunk így. Annál is inkább, mert ennek a városnak és térségének, de akár mondhatnám az országnak is, örömteli volt az a nyári bejelentés, amelyben az áll, hogy újra nálunk bővíti gyárát a Mercedes, és ezzel több ezer munkahely jön létre.

A város számára a feladat óriási, és felelőssége is nagy abban, hogy hogyan tudja kezelni azt a kihívást, amely nem más, mint az, hogy élhető és szeretethető város legyünk. Mind ebben benne foglaltatik az, hogy agyonhasznált útjaink, töredezett járdáink megújuljanak, közlekedésünkben egyre nagyobb szerepet kapjon a tömegközlekedés mellett a kerékpáros forgalom és az egyre több környezetkímélő jármű. És persze tudatos városfejlesztésre is szükség van, amely nem sodródik az eseményekkel, hanem elébe megy azoknak. Sajnos jelenleg ez utóbbi tapasztalható.

Hasonlóképpen szót kell emelni azért, hogy az oktatás és a szakmai képzés minőségét igyekeznünk kell arra a szintre emelni, amelyet az ide települő cégek magas színvonalú munkakultúrája megkövetel. A minőségi kultúra és az egészséges életmóddal velejáró sportolási és szabadidős lehetőségek biztosítása mindig is a város feladata kell, hogy legyen.
De ugyanígy fontos, hogy egy ilyen város különböző szolgáltatások területén is hozza azt a minőséget, mellyel még élhetőbbé és szerethetőbbé tesszük Kecskemétet. Bár ezek a dolgok egyre nehezebben valósíthatóak meg a Kormány központosító intézkedései miatt, lásd szemétszállítás, oktatás, egészségügy. Éppen ezért mindezekhez felelősen gondolkodó és cselekvő politikusokra, városvezetőkre van szükség.
Az elmúlt hetek történései, a jórészt kormánypárti, félelmet kiváltó kijelentései miatt azonban azt kell mondanom, hogy féltem városunkat attól, nehogy úgy járjon mint az egyszeri ember, aki eltékozolta az ölébe hullott főnyereményt.
Figyeljünk jobban arra, hogy inkább erősítsük európai kötelékünket, merthogy termelő cégeink javarészt ezekből az országokból jöttek ide azért, mert itt hosszú távon biztonságban megtalálhatják számításaikat és az Európai Uniós pénzek is a város javát szolgálják. Nem hiszem, hogyha valóban akkora lenne a veszély Magyaroszágon, mint ahogy a reklámokból, médiából ömlik ránk, akkor a nyáron bejelentett fejlesztéseket ide hozták volna.

Ezért kérem a város politikusait, polgárait, hogy az elkövetkező időszakban a kapott lehetőségeket fordítsuk közösen a város javára úgy, hogy méltósággal tudjunk európai emberek maradni.