Király József napirend előtti felszólalása 2017.06.22.

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Jegyző Asszony, Tisztelt Közgyűlés!

Először is engedjék meg, hogy a tegnapi jégverésről szóljak néhány szót. Eszembe jutott japán mesterem intelme, mégpedig az, hogy mi emberek is a természet részei vagyunk és minden pillanatban tiszteletben kell azt tartani. A természet beszél hozzánk, és ha megértjük, nem próbáljuk legyőzni, akkor békében élhetünk együtt. Talán a tegnapi nap is egy figyelmeztetés volt számunkra, hogy a klímaváltozással kapcsolatban van még közös tennivalója a világnak. Környezettudatosabban kell élnünk és komolyan kell venni minden, a természetből jövő figyelmeztetést. Sajnos tegnap Kecskeméten ennek sokan tanúi, károsultjai is lettünk. Kérem Polgármester asszonyt, hogy vizsgáljuk meg, milyen lehetőségei vannak a városnak a kecskeméti károk enyhítésére.

Visszatérve eredeti napirend előtti témámra, amely nem másról szól, mint arról, hogy ez ellenzék három pártja - az MSZP, LMP és DK - egy olyan kezdeményezést indított el, mely arról szól, hogy döntéseink előtt kérdezzük meg a kecskeméti polgárokat, mit is gondolnak a közgyűlésen szereplő, különböző témákról. Erre a találkozóra a közgyűlés minden frakcióvezetője kapott meghívót. A meghívó szervezeteken kívül a Jobbik is képviseltette magát ezen a fórumon, viszont sajnáljuk, hogy a jelenlegi városvezetés, a Fidesz-KDNP képviseletében senki nem jelent meg, vagyis nem tartottak fontosnak egy ilyen párbeszédet a város lakosaival.

És hogy miért is hívtuk életre ezt a „Hírös utcafórumot”? Először is azért, hogy a kecskeméti embereknek lehetőséget teremtsünk arra, hogy még a testületi döntések előtt, az őket érintő témákról elmondhassák véleményüket, másodszor pedig javítani szeretnénk azon a politikai kultúrán, amely sajnálatos módon teljesen megosztja az ország lakosait. Úgy tartjuk, hogy a vélemények szabad ütköztetése, álláspontunk indoklása választóink között minden demokratikus párt képviselőjének érdeke. Szándékunkat többek között az utóbbi idők néhány példája is igazolja, mely nem másról szól, mint arról, hogy különböző döntéseink helyességéről előzetesen nem győződtünk meg, nem kérdeztük meg az érintett polgárok véleményét. Ilyen volt legutóbb a Vacsi-köz végén, a Mária-hegyen élő gazdálkodók számára hátrányos súlykorlátozás bevezetése, vagy a Gyenes térre tervezett futópálya ügye is. Ugyancsak érdekes kérdések vetődtek fel a Bocskai utca teljes lezárásával kapcsolatban, vagy az egyes városrészekben megjelenő beruházások kapcsán kollégium, munkásszállás vagy bolt tervezett építéseiről is. Folyamatosan téma a városban lévő szórakozási lehetőségek bővítése, a békés egymás mellett élés szellemében.

Tehát van mit tennünk kedves Képviselőtársaim, ezért is hívtuk életre a Hírös utcafórumot, ahol ezentúl rendszeresen a közgyűlések előtt megismerhetjük választóink véleményét, akaratát. Legközelebb a szeptemberi közgyűlés előtt tervezzük megtartani fórumunkat, melyre minden, a közgyűlésben helyet kapó párt képviselőit várjuk.

Köszönöm a szót.