Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Király József napirend előtti felszólalása 2016.05.26.

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Jegyző Asszony,

Tisztelt Közgyűlés!

Engedjék meg, hogy elsőként a mai nap díjazottjainak gratuláljak és további sikeres munkát kívánjak. A közelgő Pedagógus Nap alkalmából pedig sok erőt és kitartást kívánok valamennyi oktatásban, nevelésben dolgozónak.

Az utóbbi napok történései miatt kértem szót napirend előtt, mert veszélyben látom azt az önkormányzatiságot, amely a rendszerváltás nagy vívmánya volt, azaz a helyben élő emberek gondjainak, bajainak intézését, valamint azt, hogy az eddig megyei vagy helyi önkormányzati irányítás alatt állt egészségügy, oktatás, kultúra ügyeit is országosan központosítják.

Régen a működtetéshez szükséges pénzeszközöket helyi adókkal vagy központi támogatással biztosították. Tették ezt nagyon helyesen azért, hogy a többpártrendszer bevezetésével helyben megválasztott képviselők érzik és tudják a legjobban, hogy mire van adott esetben szüksége egy településnek.

26 évvel ezelőtt a mai kormányzó párt a Fidesz és vezetője Orbán Viktor is többek között ezért küzdött fiatal demokrataként. Mára úgy látszik elfogyott ez a lendület és azok a gondolatok, melyek a megújulást hozták, elkoptak a most kormányzó párt részéről.

Közel két éve először a megyei önkormányzatokat ürítették ki azzal, hogy államosították intézményeiket, többek között az egészségügyet is. Nekünk, Kecskemétieknek ez külön is fájdalmas, hiszen nem kevés pénzt teszünk bele mi is évről-évre a megyei kórházba, hogy a város lakói jobb és minőségibb szolgáltatást kapjanak ezért. A vidéki kórházbezárások miatt azonban várólistákkal és hatalmas tömeggel kell számolnunk, ha igénybe vesszük ezt a szolgáltatást.

A másik nagy érvágása egy településnek az, amikor elveszik az iskoláját. Kecskemét sokat emlegetett „aranykorában”, Lestár és Kada vezetése idején kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a városnak minél több iskolája legyen. Érthetetlen az, amit a mai kormányzat tesz oktatásügyben. A közelmúlt oktatással kapcsolatos történései akár itt a városunkban is, de országosan is arra figyelmeztetetnek minket, hogy nem jó az az irány, amit a Fidesz-KDNP kormánya immár három évet követ. A Klik létrehozásával és a tegnapi napon bejelentett még jelentősebb központosítással, azaz hogy minden településtől, így Kecskeméttől is elveszik az iskolafenntartási jogokat, nehéz helyzetet teremthet a mai kor kihívásainak megfelelő színvonalú oktatás biztosításában.

Ugyanígy érthetetlen számomra, hogy miért kell egy ismert idősgondozó otthonunkat állami fenntartásba felajánlani, amiről mai napon születik majd döntés.

De lehet szélesíteni a kört azzal, hogy a különböző szolgáltatások állami kézbe adására miért volt szükség, hiszen az elmúlt 26 évben az önkormányzatok jó gazdái tudtak lenni ezeknek a tevékenységeknek is, így többek között a vízműszolgáltatások, kéményseprés vagy a szemétszállítások ügyének. Az állami „vízfej”, mint ezt az előző rendszer bebizonyította, nem jó gazdái voltak ezeknek a területeknek.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az állam egyik oldalról finoman fogalmazva is nagyon szűkmarkúan segíti az önhibájukon kívül bajba jutottakat, és ide lehet sorolni a szociálisan és egészségügyileg rászorultakat, továbbá a devizahiteleseket és a különböző pénzügyi befektetők károsultjait, így többek között a Quaestor károsultakat is, akik számosan vannak itt Kecskeméten is.

A fenti problémákra pedig egyszerű lehet a válasz, hiszen Polgármester Asszony rendre arra hivatkozik, hogy ez nem városi ügy, nincs rá hatásunk ezen ügyek rendezésére, én ezt városi képviselőként visszautasítom. Az itt élő embereknek gondjait, bajait nekünk önkormányzati képviselőknek igenis közvetítenünk kell az országgyűlési képviselőink, a kormány felé.

Mivel Polgármester Asszony – ahogy egyes országos lapok is írták – nagy befolyással bír kapcsolatai révén, ezért kérem, hogy tegyen meg mindent azért, hogy önkormányzatunk valóban dönthessen a saját intézményeinél folyó munkáról, szolgáltatóink valóban az általunk kívántak szerint teljesítsék munkájukat, és a bajba jutott kecskeméti embereknek a panaszát pedig mindig juttassa el a törvényhozókhoz. Számítok a képviselőtestület együttműködésére ebben.

Köszönöm a szót!