Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Király József napirend előtti felszólalása 2016.03.24.

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony,
Tisztelt Közgyűlés!

Húsvét közeledtével a keresztény emberek többsége nem csak a lelkében újul meg, de régi szokás volt vidéken, hogy rendet tett portája körül, és lehetőség szerint háza homlokzatát is frissítő meszeléssel újította meg, így várta a feltámadást, a tavasz eljövetelét. Sokan tartják még ezt a hagyományt, de már csak faluhelyen.

Nekünk városiaknak azonban fontos, hogy a magas házak rengetegében is meglévő zöldfelület megújuljon, rendben legyen tartva, s hála Istennek ezt több lakóközösség nem csak a város cégétől várja el, hanem maga is részt vesz a tavaszi szépítési munkákban. Azonban a mai panelházak, blokkos épületek homlokzatainak megújítása már meghaladja az ott lakók erejét.

A több tíz éve épült lakótelepek homlokzataira már régóta ráfér, hogy a mai kornak megfelelő módon, elveszítve szürkeségüket, színesbe öltözzenek. Természetesen ezekre a házakra nem csak a külső megjelenésük miatt férne rá egy felújítás, hanem energiapazarló külső falaik miatt is.

Egy négy évvel ezelőtti szakmai folyóirat írt arról, hogy micsoda jó dolog az a kormányokon átívelő program Magyarországon, ami nem más, mint a „panelprogram”, azaz a házak külső hőszigetelése és fűtési rendszerének korszerűsítése. Az Európai Unió támogatásával a szocialista kormányok ideje alatt beindult folyamatot 2012-ben még a Fidesz kormány is folytatni kívánta. Aztán valami hirtelen megtorpant, az ezért felelős államtitkár le is mondott, és sajnálatos módon azóta is csak hitegetés folyik ebben a témában.

Jó példa erre, hogy szinte pontosan egy évvel ezelőtt Kecskemét városa az „Otthon melege” program keretében határozatot fogadott el a társasházak és lakásszövetkezeti lakóépületek energia-megtakarítást eredményező felújítási munkáinak támogatására. Ehhez önkormányzati támogatásként 120 millió forintot szavazott meg a város közgyűlése. 2015. június 1-jén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azonban határozatlan időre felfüggesztette ezt a pályázatot. Azóta több ellentmondó közlemény jelent meg arról, hogy mi is várható majd ebben a témában a jövőben.

Nálunk Kecskeméten is nagy csalódást okozott a társasházak lakóinak számára az, hogy a már régen elkészített tervek, pályázatok ellenére a kormányzat nem támogatja a házak homlokzatának felújítását, annak ellenére, hogy azt megígérte nekik. Pedig a „rezsiharcnak” ez egy fontos eleme, hogy ne pazaroljuk feleslegesen a drága energiát.

Arra kérem Polgármester Asszonyt és a város országgyűlési képviselőit, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy az úgynevezett „panelprogram” mielőbb folytatásra kerüljön és meg tudjanak újulni, szépülni ezek a házak, továbbá az energia hatékonyságnak köszönhetően védjük környezetünket és nem utolsó sorban ezáltal több pénz maradjon a családoknál.

Köszönöm a szót!