Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Király József napirend előtti felszólalása 2015.02.19.

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony,
Tisztelt Közgyűlés!

Mai napirend előtti felszólalásomban a szegénységről és a gyermekéhezésről kívánok néhány gondolatot megosztani Önökkel.

A Magyar Tudományos Akadémia szociológusai nemrégiben ismertették uniós összehasonlításban a szegénység terjedéséről szóló adatokat. A számok azt mutatják, hogy a helyzet az elmúlt néhány évben meredeken romlott, amit a gyerekek különösen megszenvednek. Magyarországon a szegénység folyamatosan nő, leszakadunk még a visegrádi országoktól is. A Magyarországon élő gyermekek 41%-át érinti a szegénység, vagy társadalmi kirekesztés, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal felméréséből. A segélyszervezetek tapasztalatai alapján évről-évre nő azoknak a családoknak a száma, akik segítség nélkül nem tudnának ételről vagy fűtésről gondoskodni. A KSH szerint a 18 éven aluliakat veszélyezteti legjobban a szegénység. A 2013-as adatok azt mutatják, hogy a magyar gyermekek harmada él súlyos anyagi nélkülözésben.

Többen azt gondolhatják itt Kecskeméten, hogy a mi városunkban ez nem jelent nagy problémát. El kell oszlatnunk ezt a vélekedést, mert bizony nálunk is egyre többen nélkülöznek és szegényednek el.

Mi, helyi szocialisták éppen ezért próbálunk a magunk eszközével segíteni a bajba jutott embertársaikon többek között úgy, hogy az idén már hat alkalommal osztottunk meleg ételt rászorulóknak Kecskeméten. Ezeken az alkalmakon az általunk összegyűjtött használt ruhák is gyorsan gazdára találnak. Ezúton szeretnék köszönetet mondani azoknak a támogatóinknak (magánszemélyeknek és vendéglátósoknak), akik adományaikkal, meleg étellel segítik a karitatív tevékenységünket!

Amiről azonban külön szót kell ejtenünk az az, hogy az utóbbi két év tapasztalata azt mutatja, egyre több gyermek áll sorban ezeken a hétvégeken meleg ételért. Több szülő ételesben viszi el gyermekeinek a felajánlott ennivalót. Általános iskolákból, óvodákból több jelzés érkezett már felénk, hogy bizony-bizony egyre több gyermek szinte alig várja a hétfői napot, mert az intézményekben meleg ételhez juthat a hét öt napján.

Nekünk, szocialistáknak itt Kecskeméten az őszi önkormányzati választáson ígéretünk az volt, hogy ingyenessé tesszük a bölcsődékben és az óvodákban a közétkeztetést.
Hallottam, hogy végre Kormányunk is foglalkozik ezzel a témával, de úgy gondolom, hogy itt helyben, a Mercedes városában, mielőbb ki kellene dolgoznunk egy olyan programot, melynek alapján szeptembertől már bevezetésre kerülhetne a bölcsődékben, óvodákban az ingyenes közétkeztetés. Később pedig az általános iskolák alsó és felső tagozatos diákjai számára is lehetővé kellene tenni ezt az ingyenes szolgáltatást. Ezen kívül biztosítanunk kell a hátrányos helyzetű gyermekek részére a hétvégi és iskolai szünidőben is elérhető ingyenes, meleg étkezést.

Az idő sürget, hiszen láthatóan egyre több gyermek nem kap megfelelő ellátást akár családi hétvégeken, akár iskolai szünidőben, ezért arra kérem Polgármester Asszonyt, hogy indítsunk el egy közös munkálkodást ebben az irányban, hiszen ahogy korábban is mondtam, Kecskemét - a Mercedes városa - nem engedheti meg magának, hogy éhező gyermekek legyenek településén.

Köszönöm a szót!