Király József napirend előtti felszólalása 10.22.

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony,
Tisztelt Közgyűlés!

Egy olyan témára szeretném felhívni a figyelmet, amely még a mai napig is érzelmeket vált ki a kecskeméti emberekből, megdobogtatja szívüket, ez pedig nem más, mint a kajszibarack és a belőlük készült termékek.

A Kecskeméti Városszépítő Egyesületben már régóta megfogalmazódott az a gondolat, hogy a több évtizedes kihagyás után fel kellene eleveníteni és visszahozni a kecskeméti kertekbe a kajszibarackot, azaz beinduljon a környéken a régi hagyományokon alapuló kajszibarack termesztés. Ennek érdekében az ez év tavaszán indított előadásainkon megismerkedhettek az érdeklődők a magyarországi sárgabarack meghonosodásának és a kajszi típusú fajták elterjedésének történetével, a kecskeméti barack tradíciójával, a barack feldolgozási lehetőségeivel és kereskedelmével, valamint a gyümölcstermesztéssel kapcsolatos kutatás és szakemberképzés jelenlegi helyzetével. Ez utóbbiakat összegezve már konkrét javaslatokat is tettem a korábbi közgyűléseken.

Ezt a programot ígéretünkhöz híven próbáltuk úgy lezárni most ősszel, hogy múlt hét szombaton 400 db kajszibarack facsemetét adtunk ingyenesen a kecskeméti kerttulajdonosoknak. Arra azonban még a témában jártas szakemberek sem gondoltak, hogy micsoda érdeklődésre tart számot ez az akció, azaz a két napra tervezett facsemete osztás két órahossza alatt a készlet elfogyása miatt véget ért.

Ha visszapillantunk a múltba, akkor meg is lehet érteni miért. 80 évvel ezelőtt dr. Kiss Endre egykori polgármesterünk a következő gondolatokat osztotta meg a Budapesti Őszi Terménybemutató Kiállítás alkalmából a kecskeméti standról: „Kecskemét gyümölcse és bora útra kélt ismét, hogy a fővárosban az őszi terménykiállításon kívánatos mosolyt csaljon az egész országból összesereglők arcára, és a szakértőknek, érdeklődőknek a Duna-Tisza Köze legnemesebb italaiból kóstolót adjon. Egyben beszámoló ez a Nemzeti Munka Hetének keretében arról a magyar munkáról, amit elődök évszázados küzdelme után a kecskeméti szőlő és gyümölcstermelő áldott homokján jelenéért és jövőjéért elvégzett. Nagyon boldogok lennénk mi kecskemétiek, ha mindenki, aki a kecskeméti gyümölcsöt megtekinti, boraink és gyümölcseink, szeszeink lángját megízleli, érezne valamit abból a csendes kitartó és áldozatos szeretetből, amellyel a kecskeméti ember ezt a munkáját évszázadok óta most is végzi. A földnek ez a mélységes szeretete vezette rá a kecskeméti embert arra, hogy megtalálja a homok alkalmas művelési módját: a gyümölcsös szőlőt és hogy megtalálja az éghajlatnak a legalkalmasabb fajtákat.”

Ezen gondolatok megismerése után még érthetőbb, hogy mi, kecskemétiek miért is ragaszkodunk a kajszibarackhoz és a kertészkedéshez.

A múlt heti nagysikerű rendezvényt követően a Kecskeméti Városszépítő Egyesület olyan partnerekre talált, akik támogatásukról biztosították és lehetővé teszik, hogy újabb akciónkkal a Hírös Kertészek Egyesületének őszi virágvásárán jelentkezhessünk ezen a hétvégén is. 2015. október 24-én szombaton 8 órától a Szent István szobor előtti területen féláron lehet kajszibarack facsemetéhez jutni úgy, hogy minden vásárló egy darab meggyfa csemetét is kap ajándékba. Ez az akció a közel ezer darabos készlet erejéig tart. Bízunk abban, hogy akik a múlt héten nem jutottak facsemetéhez, azok élnek majd ezzel a lehetőséggel. Hogy mindezt megtehessük, nagy segítséget nyújt Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata, Polgármester Asszony, és a Hírös Faiskola. Külön köszönet a Hírös Kertészek Egyesületének, akik befogadták kezdeményezésünket.

Köszönöm a szót!