Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Király József napirend előtt (2019.04.25.): Maradunk-e Európában?

Napirend előtti felszólalás
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019. április 25-i Közgyűlésén

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony, Tisztelt Közgyűlés!

Nem egészen egy hét múlva szerdán egy nagyon jeles ünnep lesz mindannyiunk számára, ami nem más, mint május elseje, a nemzetközi munkásmozgalom által kiharcolt munka ünnepe. Hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. Május elseje hasonló tartalommal katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.
De nekünk, magyaroknak más okból is fontos ez a nap, ugyanis 2004. május 1-jén csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Mondhatnánk azt is, hogy egy ezeréves álom teljesült ezzel, és egy olyan folyamat zárult le, melyet még Szent István királyunk indított el azzal, hogy a kereszténység felvételével Európához kötötte népünket.

Az elmúlt 15 év nem csak Magyarország életében hozott változást, hanem Kecskemétében is. A Mercedes gyár 10 évvel ezelőtti idetelepülése – mint ahogyan korábban már mondtam – Kecskemét város második Aranykorát hozhatja el. És valóban: városunk gazdasági teljesítménye azóta folyamatosan nő és a befizetett adók által gyarapodik a költségvetés bevétele is. A mai napig is egyre több Mercedes beszállító keresi a helyét a déli iparterületen, ezzel is jelezve azt, hogy immáron Kecskemét valóban felkerült Európa térképére. Egyértelműen kijelenthetjük azt, hogy az európai csatlakozás egyik nyertese mi vagyunk.
Ahhoz, hogy ez így is maradjon, nem csak kiegyensúlyozott gazdasági környezetet kell biztosítani, hanem egy olyan politikai légkört kell fenntartani, amely megfelel az uniós csatlakozásunkkor aláírt okmányokban foglalt értékeknek. Sajnos azonban az utóbbi évek országos politikája egyre inkább távolodni látszik ettől az érték közösségtől és üzeneteivel, magatartásával egyre nehezíti helyzetünket az Európai Unióban. És ne tévedjünk, ez kihatással lesz előbb vagy utóbb a magyar gazdaságra, azon belül a kecskeméti beruházásokra is.
Az egyre jobban jelentkező munkaerőhiány megoldását nagymértékben nehezíti a jelenlegi kormány által eredményesen sugallt idegen gyűlölet, mely megfoszt minket a józan gondolkodástól. Ezért fordulhat az elő, hogy itt helyben is nagy port kavart az, hogy munkások számára épülő bérlakásokban akár külföldiek is helyet kaphatnak.

Persze ez nem idegen jelenség itt Kecskemét környékén vagy Bács-Kiskun megyében, hiszen a mezőgazdaságban dolgozók a nyári munkára igénybe vesznek külföldi munkavállalókat és számos esetben a törvényt megkerülve. Ezzel szemben a Mercedes és beszállítói nyílt lapokkal játszanak. És újra felteszem azt a kérdést, amit korábban is: mi a jobb megoldás? Az, hogy a családi házas övezetekben egy-egy lakóházba 10-20 munkást telepítenek be, vagy pedig normál körülményeket biztosítunk mindenki számára, aki ideköltözik és dolgozni akar Kecskeméten.
A külföldi munkaerő Kecskeméten történő megjelenésével szembeni ellenséges hangulatot a Fidesz-KDNP kormány által gerjesztett idegengyűlölet váltotta ki. Először magukban kell keresni a felelőst, hogy a kecskeméti közbeszéd is idáig jutott.

Zárásul azt is el kell mondanom, hogy nemsokára Európai Parlamenti választások is lesznek, melynek legnagyobb kérdése az lesz hazánkban, így Kecskeméten is, hogy maradunk-e Európában vagy - ahogyan Ady mondta 100 évvel ezelőtt - komp országgá válunk azzal, hogy két part között hol ide, hol oda közlekedünk. Én bízom abban, hogy a 15 évvel ezelőtti csatlakozásunk az Európai Unióhoz véglegesen Európához köt majd minket. Ehhez kívánok méltó május elsejei ünneplést és ünnep után egy olyan kijózanodás jöjjön, amellyel megerősítjük hovatartozásunkat.