Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Kecskeméten is a Tiborcz-féle Eliosra szabták a közvilágítási beruházást

Nyilvánosságra hozta a 24.hu a kecskeméti közvilágítási beruházás részleteit a Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentéséből, miután a helyi ellenzéki képviselők nem nézhettek bele az iratokba. A városban két ütemben folyt a közbeszerzés, összesen csaknem 1 milliárd forint értékben. A 15 százalékos önerőt – csakúgy mint több más városban – átvállalta a Miniszterelnökség. A projektet kifejezetten a Tiborcz István többségi tulajdonában lévő Eliosra szabták az OLAF szerint. Lázár János ismét kiállt a közvilágítási projekt mellett.
 

Hiába próbáltak ellenzéki képviselők betekinteni a kecskeméti OLAF-iratokba, azokat a hét elején nem adta ki az önkormányzat. Szerdán már el is vitte a dokumentumokat a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Kecskemétről. A 24.hu azonban csütörtökön nyilvánosságra hozta ezek egy részét. A jelentésből kiderül: az önkormányzat által a közvilágítás korszerűsítésére kiírt közbeszerzés olyan technikai feltételeket szabott a lámpákra, amelyek pontosan illettek az Elios által más városokba is szállított világítótestekre. Kecskeméten nem is pályázott más, csak az Elios.

 

A helyi MSZP szerint a városvezetők felelőssége is felmerül az ügyben. „Akinek tudnia kellett, az a város első számú vezetője, dr. Zombor Gábor és Nagypál Sándor, aki az egész ügyet menedzselte mint alpolgármester, és utána kinevezték nagyon zsíros pozícióba” – nyilatkozta Király József szocialista önkormányzati képviselő.

„Adnék én egy OLAF-jelentést…”

Lázár János szokásos csütörtöki sajtótájékoztatójára a szocialista Harangozó Tamás sétált be, és azt kérte a kancelláriaminisztertől, hogy migránsozás helyett inkább az Elios-féle korrupciós ügyről beszéljen.

„Én azt gondolom, hogy a magyar nép apraja-nagyja most arra kíváncsi pártállástól függetlenül, hogy a miniszterelnökig érő ügyben mi a helyzet. Én azt szeretném, hogy arról néhány gondolatot megosztana mindenféleképpen, főleg arról, hogy a miniszterelnök úrnak, Seszták kollégájának mi a szerepe, esetleg önnek a Tiborcz úrral való beszélgetéséről” – fogalmazott az MSZP országgyűlési képviselője a kormányinfón.

Az Elios referenciamunkája volt Hódmezővásárhely, amelyet akkor még Lázár János vezetett polgármesterként. Ezután nyerték el sorra a különböző városokban a közvilágítási tendereket. Ráadásul a Népszava szerint a cég hibás számadatokat írt a pályázatába, ennek ellenére mégsem zárták ki. Lázár János azonban ismét megvédte a beruházást:

„A bánatom enyhítéseképpen elfogyasztott ásványvíz és bor-fröccs ivása után hazafelé sétáltam, és muszáj voltam hazáig kitartanom. Részben azért, mert Hódmezővásárhelyen az utcai vizelést helyi közterületi rendelet tiltja, részben azért, mert olyan világos volt, hogy nem lehetett semmit sem tenni” – fogalmazott a közvilágítást dicsérve.

Nemcsak kiépíteni, hanem üzemeltetni is megéri a közvilágítást: a Magyar Nemzet írt arról, hogy a Tiborcz István jó barátja és üzlettársa, Hamar Endre cége hetven településen üzemelteti a közvilágítási rendszert. A Sistrade Kft. – amellyel szemben az OLAF a jelentésében konkrét vádiratot fogalmazott meg – 13 megyében látja el a világítási rendszerek karbantartását. A Népszava pedig azt írta, állításával ellentétben Orbán Viktornak is tudnia kellett Tiborcz István eliosos üzleteiről. A lap a volt amerikai nagykövet, Eleni Kounalakis életrajzi könyvére hivatkozik, amiben az áll, hogy a miniszterelnök abban az időszakban hetente egyeztetett az akkori fejlesztési miniszterével az éppen folyamatban lévő tenderekről. És ők döntöttek arról, hogy mely pályázatok nyerjenek.

Kalocsán is voltak összefonódások

Felülről irányították a kalocsai Elios-pályázatot, és személyi összefonódások is voltak – erre a megállapításra jutott az OLAF, amikor a cég kalocsai győzelmét vizsgálta. Az MSZP már múlt héten nyilvánosságra hozta az unió csalás elleni hivatalának megállapításait, most az Átlátszó.hu közérdekűadat-igényléssel megszerezte a kalocsai önkormányzat válaszlevelét is.

Elios: válaszokat várnak Csizi Pétertől

Hiába kérte az MSZP, nem adta ki Pécs önkormányzata az Elios-szerződés teljes dokumentációját. Az iratok egy részét, a beruházással kapcsolatos előterjesztéseket megkapták, de a szerződéseket és a többi iratot nem. A baranyai megyeszékhelyen csaknem egy milliárd forintért korszerűsített a cég lámpatesteket. A beruházás nem uniós pénzből, hanem hazai forrásból, de banki hitelből valósult meg. Az előkészítésben részt vett Csizi Péter, aki Baranya 1-es választókerületében a Fidesz országgyűlési képviselőjelöltje. Az MSZP a következő képviselő-testületi ülésre szeretné meghívni és kérdéseket intézni hozzá.

„Válaszoljon azokra a kérdésekre, hogy mikor találkozott Hamar Endrével, mikor találkozott Tiborcz Istvánnal, miben állapodott meg velük, és a pécsi közvilágítás korszerűsítéséből mennyi pénz került be a Fidesznek a kasszájába. Ezeket a kérdéseket egészen biztosan tisztáznia kell Csizi Péternek, és én azt gondolom, hogy a városházának pedig saját magát kell tisztáznia – Páva Zsoltnak pedig személyesen –, hogy miért titkolóznak ezekben az ügyekben” – közölte Szakács László szocialista országgyűlési képviselő.

 

A HírTV videója ide kattintva tekinthető meg!