Káoszt hozott az oktatás központosítása

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Jegyző Asszony,

Tisztelt Közgyűlés!

Ezúton is szeretném köszönteni a holnapi köztisztviselők és kormánytisztviselők napja alkalmából azon kecskeméti dolgozókat, akik nap mint nap foglalkoznak ügyes-bajos dolgainkkal, intézik ügyeinket. Sokszor nehéz helyzetben vannak, hiszen a politikai intézményrendszerünkben ők azok, akik közvetlenül kapcsolatba kerülnek a polgárokkal és személyesen is megtapasztalhatják, hogy milyen döntéseket hozott kormányunk, önkormányzatunk. A nem egyszer feszültséggel teli munkájukhoz kívánok erőt, kitartást és sikereket. A köztisztviselőket pedig ezen felül bátorítom, hogy továbbra is álljanak ki béremelési követelésük mellett.

Tisztelt Közgyűlés! Már nem egyszer szót emeltem azzal kapcsolatban, hogy nem értek egyet a kormány azon intézkedésével, mellyel államosították a hosszú idő óta önkormányzati kézben lévő iskoláinkat. A közelmúlt országos és helyi történései bebizonyították, hogy ez a központosítás óriási működési zavarokat okozott és minőségromlást eredményezett a közoktatásban. Azzal, hogy az iskolafenntartási jogokat is elvette az önkormányzatunktól az Orbán-kormány, véleményem szerint döntésük még nagyobb gondot okoz majd akár itt a kecskeméti iskolák életében is.

Egy igazi demokráciában ugyanis nagyon fontos, hogy a saját gyermekeinknek második otthont adó intézmények működésére a helyi önkormányzatnak is rálátása és beleszólása legyen, ugyanis csak így válhatunk igazi közösséggé, vagy mondhatom nagy családdá.

Az ország több városában már kezdeményezték intézményeik visszavételét azon önkormányzatok, akik felelősséggel el tudják vállalni a működtetést. Ezért arra kérem Polgármester Asszonyt, hogy mi is kérjük vissza iskoláinkat, hiszen a múltban már bebizonyítottuk, hogy jó gazdái voltunk ezeknek.

Egy másik oktatással kapcsolatos problémára is szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig arra, hogy becsüljük meg jobban az iskoláinkban hosszú idő óta dolgozó tanárokat, igazgatókat.

A napokban jutott el hozzám az a hír, hogy a Czollner téri Általános Iskolában két éve botrányos körülmények között lezajlott igazgatóválasztás elszenvedője, a közel 40 éve pályán lévő és 23 éves igazgatói múlttal rendelkező tanár úrral szeptembertől már nem számolnak iskolájában. A Klik által kinevezett, korábban Kiskunfélegyházán oktató jelenlegi igazgatónő meglepő módon nem tud megfelelő óraszámot biztosítani a tapasztalt kollégájának. Véleményem szerint ez elfogadhatatlan, és ez az ügy is rávilágít arra, hogy a központosítás mennyire káros egy közösség normális működésére. Gondolom egyetértenek ezzel azok a képviselőként itt lévő egykori vagy jelenlegi iskolaigazgatók is, akik nagyon jól tudják azt, hogy milyen üzenetet hordoz egy ilyen döntés mind az iskola, mind a közösség számára. Ezért kérem Polgármester Asszonyt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a hosszú évtizedek óta elismert pedagógusunkkal ne járjunk el méltatlanul és hasonló esetek ne forduljanak elő városunkban.

Köszönöm a szót.