Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Itt vannak a Szövetség jelöltjeinek rövid bemutatkozói

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület közleményt küldött az önkormányzati választáson induló csapatáról. Ezt közöljük most.

Lejer Zoltán polgármesterjelölt

Feladatunk, hogy városunk alapjait megerősítsük és új utakat építsünk a társadalomban, a gazdaságban, a politikában, a környezetben – saját és gyermekeink jövője érdekében. Beton helyett fák, szemét helyett rend, megosztottság helyett Szövetség! – ez nem csupán szlogen, hanem feladat. 20 év után Kecskemét megújulásra vár! A rossz működés helyett, jobb az előre vivő közös munka, közös gondolkodás, amiben egyszerre újul meg a meglévő és egyszerre kap új értelmet a jövő. Polgármesterjelöltként vallom, hogy a megújulás több jót és több lehetőséget hoz magával, mint a hatalmon lévő korrupt és megkövesedett hatalom. Egy szűk csoport érdeke helyett a nemzeti és a helyi gyarapodás és bővülés az érdeke mindannyiunknak. A kecskeméti önkormányzati választásokon ezért a valódi ellenzéki pártok közös támogatásával a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben indulok a polgármesteri címért.

A kecskemétiségre úgy tekintek, hogy annak része az építő gondolat, amelyben kivétel nélkül helye van a fiataloknak, a szép korúaknak, a keményen dolgozóknak, a civileknek, az egyházaknak, a vállalkozóknak. A kecskemétiség magában foglalja az alföldi ember sajátos értékeit, a hagyományaink tiszteletét, a világra való nyitottságot, az európaiságot és a gyűlöletkeltés helyett a felelősségteljes gondolkodást. A kecskemétiség több bármilyen politikai viszálykodásnál, a kecskemétiség feladatokkal jár.

Mi, a Szövetség a Hírös Városért Egyesülettel együttműködő pártok és civil partnerei közösen kinyilvánítjuk elkötelezettségünket egy tiszta, egy nyílt és egy törvényesen működő Kecskemétért.

Legfontosabb feladatunknak tekintjük az utak megújítását, egy kerékpárosbarát, biztonságos és szelíd városi közlekedés megteremtését. A „Zöldet a betonnak” azt jelenti, hogy 110.000 fát ültetünk el Kecskeméten, mert az elmúlt tíz évben több mint húsz százalékkal csökkent Kecskeméten a zöldfelületek nagysága. Munkásszállások helyett bérlakás programot indítunk, hogy a város képes legyen helyben tartani a fiatalokat, és ezzel elősegíteni a családok gyermekvállalását.

A kecskeméti polgárok szövetsége és közös cselekedete fogja a változást biztosítani. Így lesznek jobb útjaink, tisztább levegőnk, szolgáltató önkormányzatunk, élhető, európai városunk.

Az egyes választókörzetek és jelöltek:

1-es választókörzet: Bodrozsán Alexandra. Tősgyökeres petőfivárosiként feladatai között szerepel az Izsáki út biztonságos kerékpáros közlekedésének megoldása és az Izsáki út tehermentesítése. A több helyről kitiltott kutyáknak futtatókat létesítene a körzetben, illetve az Énekes utcai egykori játszóterét újjáélesztené. A Szent Miklós utcában lakók és közlekedők javára kiegyenesíttetné a macskaköves utat.

2-es választókörzet: Fejes Ferenc. Kecskeméti vállalkozó, aki nap mint nap kerékpárral jár Hetényegyházáról a reptér mellett fekvő munkahelyére, elsődleges feladatának tekinti a hetényi út tehermentesítését. Ökotudatos állampolgárként kiemelten fontosnak tartja a kecskeméti gazdák támogatását, és egészében véve a város iparának zöldítését.

3-as választókörzet: Dr. Vancsura István. Ügyvéd, belvárosi lakos, akinek első feladatai között szerepel a belvárosi rossz utak és járdák megújítása. A Csaba utcai szellemházból egészségügyi közintézményt alakítana ki. A fiatalok számára növelné a sportolásra, illetve játékra lehetőséget adó terek, létesítmények számát, illetve az elhanyagoltakat felújíttatná.

4-es választókörzet: Szőkéné Kopping Rita. Az elmúlt öt év önkormányzati képviselői tapasztalataira építve feladatának tekinti a Széchenyivárosban a panelprogram folytatását, és ezzel együtt a házak akadálymentesítését. A kórháznál lévő parkolási lehetőség bővítését. A zöldfelület nagyságának növelését. Az illegális szemétlerakók felszámolását. A biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését.

5-ös választókörzet: Józsa Bálint. A Széchenyiváros élhetőségét a városrész kizöldítésével, a panelprogram folytatásával, a közterek rendbetételével, a szemét eltüntetésével érné él. A Kristály tér és a Március 15. utca élhetőbbé tételét parkosítással, padok kihelyezésével,  kerékpártárolók építésével és árnyékot biztosító helyek kialakításával javítaná. A Nagy László utcát egyirányúsítaná a lakók kérésére. Növelné a rendőri jelenlétet.

6-os választókörzet: Dobos József. Vállalkozó, édesapa és több ciklus óta dolgozó önkormányzati képviselő javítaná a közösségi és a kerékpáros közlekedést a Széchenyiváros és a Belváros között. A Széchenyivárosban és környékén szorgalmazná több körforgalom kiépítését. A külterületen is kiépítené a WIFI hálózatot. Folytatná a panelprogramot. A földes utak karbantartása mellett azokat fokozatosan aszfalttal boríttatná le.

7-es választókörzet: Dr. Tóth Szilárd. A háromgyermekes családapa a Vacsi köz kedvező adottságait jobban kihasználná: a rendezetlen Rózsavölgyi teret valódi köztérré alakítaná, a Rét utcában sportparkot létesítene, s egy közösségi házat alakítani ki. A számtalan sok rossz utat felújíttatná. A Vacsi közi ABC helyén tervezett négy emeletes ház építését – a helyi tulajdonosokkal egyetértve – nem támogatja. A 9-es és a 16-os buszjáratokat újraszervezné.

8-as választókörzet: Király József. Évtizedek óta önkénteskedő városszépítő civilként és kilenc éve önkormányzati képviselőként úgy véli, hogy ha már a Mercedes-gyár milliárdos bevételt hoz a városnak, jó lenne, ha ezt a kecskemétiek végre közvetlenül is megtapasztalnák. Kiemelt céljai közé tartozik a kiskőrút és a belváros tehermentesítése, a járdák és az utak azonnali felújítása. A volt KTE pálya ügyében kezdeményezni fogja, hogy a város vásárolja vissza a területet.

9-es választókörzet: Gulyás Zoltán. A színészettől a politikusi pálya felé kacsintgató jelölt szerint a Rávágy tér az egyetlen olyan tér az országban, ahol se pad, se játszótér, se kutyafuttató nincs. Ezért ide egy éjszakára zárható játszóteret képzelt el padokkal. A közbiztonság érdekében növelné a rendőrség és a polgárőrök jelenlétét. Folytatná a panelprogramot, és szintben összeköttetné a Szegedi utat és a Külső Szegedi utat.

10-es választókörzet: Szabó Zoltán. Legfőbb célkitűzései között szerepel a Géza fejedelem körúton az esővíz elvezetése, csatornázása. Összekötné a Mátyás király és a Nagy Lajos körutat. Növelné a rendőri jelenlét a körzetben. Fontosnak tartja egy állatorvosi rendelő nyitását. A piac terét fejlesztené.

11-es választókörzet: Tancsa János. 16 évnyi képviselői tapasztalattal rendelkezik, aki szerint a Műkertváros és a Rendőrfalu az elmúlt tíz-tizenöt esztendőben a város legkevésbé fejlődő területei közé esett vissza. A közlekedést biztonságosabbá tenné, több zebrát alakítana ki. A halasi úton megoldaná a biztonságos kerékpáros közlekedést. A Gizella téren álló Közösségi Házat újra élettel töltené meg, a Rendőrfaluban közösségi teret alakítana ki.

12-es választókörzet: Nagy Szilveszter. Az egyik legnagyobb választókörzet - Kisfái, Matkópuszta, Kiskertváros, Szeleifalu, Homokbánya – szerteágazó fejlesztéseket és önkormányzati beavatkozást igényel. Az izsáki út tehermentesítésével párhuzamosan megújításra vár a kerékpárút burkolata. Új problémaként jelenik meg a munkásszállásokkal összefüggésben a közbiztonság kérdése – itt nagyobb rendőri jelenlétre lesz szükség a jövőben.

13-as választókörzet: Koskár István. Tősgyökeres szarkási, aki a belváros felé vezető utak minőségét is javítaná, Kadafalván a Beretvás köz túlterheltségét csökkentené, a Decathlon mögött utat, illetve az autópálya fölött gyalogos és kerékpáros utat építene. A Széles köz és a Miklóstelepi út azonnali beavatkozást igényel. A tanyás területeken kamerával rettentené el az illegális szemetelőket.

14-es választókörzet: Kohajda László. 2014-ig 16 éven keresztül képviselte Katonatelepet, aki szerint bosszantó, hogy fél évtized nem volt elég a sportpálya tisztességes befejezésére. Megfelelő vállalkozóval és munkaszervezéssel a jelenlegi városi forrás lehetőségekből osztrák minőségű utakat építene Katonatelepen. A városrészben lévő kerékpárutat azonnal felújítaná, biztonságossá tenné.

Az ellenzék készen áll, hogy visszavegye Kecskemétet a hűbéresektől

Hivatalosan is bemutatta polgármesterjelöltjét a kecskeméti ellenzék, amely a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben áll rajtvonalra az őszi önkormányzati választáson. A sajtótájékoztatón Király József, az együttműködésben résztvevő MSZP megyei elnöke, önkormányzati frakcióvezetője azzal mutatta be a csapatot azzal, hogy végre megértette az ellenzék, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor nem létezik európai értelemben vett demokrácia, nincs más út, csak egy az egy ellen.

Eleinte öt párt ( DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP ) ült le tárgyalni, végül a Párbeszéd is csatlakozott, így hatpárti az együttműködést, és ezt támogatja a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Király szerint végre arról kell beszélni, amit igyekeznek az asztal alá söpörni, és az ellenzék ezt fogja tenni.

Lejer Zoltán, a szövetség polgármesterjelöltje vette át a szót, aki elmondta, hogy az ellenzéki együttműködés a garancia arra, hogy a következő öt év nem pártpolitikai csatározásokról szól majd, hanem a város fejlődéséről. Szerinte 20 év után most végre van esély a változásra. Új lehetőségek adódnak. Széles társadalmi egyeztetéssel íródik a szövetség programja.

Lejer véleménye szerint csak szavakban modern európai város Kecskemét, valójában megrekedt a mezővárosi múltban, így a szükséges változásokat az ellenzéknek kell végrehajtania. Beszédét azzal zárta, hogy jobb utak, jobb levegő és szolgáltató önkormányzat kell Kecskemétnek. Korábban már készítettünk Lejer Zoltánnal egy rövid interjút, amikor a Mindenki Magyarországa Mozgalom őt ajánlotta polgármesterjelöltnek.

A Szövetségről többet megtudhat: https://kecsup.hu/cimke/szovetseg-a-hiros-varosert-egyesulet/

Király József napirend előtt (2019.06.20.) Szúnyoginvázió Kecskeméten

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony, Tisztelt Közgyűlés!

Az utóbbi napok központi kérdése itt szűkebb hazánkban Kecskeméten is, hogy hogyan védekezzünk a vérszívók, azaz a szúnyogok ellen és miért nem történt már meg az irtásuk. A sajtóban nap mint nap értesülhetünk arról, hogy igazából ez nem önkormányzati feladat és ezt is központosították ugyanúgy, mint a különböző közmű szolgáltatásokat, szemétszállítást és most a közúti személyszállítást is.
A 2013. évet megelőzően még városunk rendelhette el kellő időben a szúnyoggyérítést vagy irtást, azaz mi mondhattuk meg, hogy mikor és hányszor végezzék el a munkát, így rugalmasabban tudtuk kezelni az időjárás változásával összefüggő ezzel kapcsolatos feladatokat.
Sajnálatos módon azonban ismét bebizonyosodik az, hogy a központosított szolgáltatások nem tudják rugalmasan kezelni a hirtelen jött változásokat és ez így történik most a szúnyogirtás kapcsán is. Ennek a kárát mi „szívjuk” meg, no meg az éhes szúnyogok a vérünket. Az már csak külön groteszk, hogy a BAON-on megjelent cikk szerint június 17-23 között önkéntes véradásokra várják a megyei lakosokat.

Pedig a klímaváltozással egyre fontosabb üggyé válik a szúnyogokkal szembeni védekezés. Melegebb időjárásunk, a nyári ár- és belvizes időszakok gyakoribbá válása miatt új szúnyogfajok, és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. A melegebb égöv változatos betegségeit terjesztő szúnyogok a melegedő kontinensen észak, így hazánk felé terjeszkednek. Ilyen például a Nyugat-nílusi láz, így többek között a kék nyelv betegség már jelen van az országban. A chikungunya-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyog szintén megjelent hazánkban. A maláriát alig néhány évtizede számolták fel hazánkban, de a kórokozót terjesztő malária szúnyogfajok ma is élnek nálunk. És Magyarországon is feltűnt a kutyák szúnyogcsípéssel terjedő szív férgessége is. Úgyhogy van okunk aggódni, de még inkább cselekednünk kell.
Ugyanakkor arra is oda kell figyelnünk, hogy miképpen és mivel történik az irtásuk. Nemrégiben olvashattunk arról, hogy számos madárfaj kipusztulóban van Magyarországon, így többek között a fecskék is. Ők nagy fogyasztói a szúnyogoknak. A szakértők ezért is javasolják a kémiai szúnyogirtás helyett a biológiait, de ez a védekezés drágább, mert alkalmazása előtt fel kell mérni a kezelendő terület szúnyog bölcsőit, majd ezen adatok birtokában lehet elrendelni a baktériumos irtást. Szerintem ehhez kellene az országosan kiépített egységes elveket és szakmai gyakorlatot követő szakmai hatóságot kiépíteni.

Ugyanakkor mi városlakók is tehetünk azért, hogy ezek a kellemetlenkedő rovarok ne szaporodjanak tovább. Lakó és munkahelyi környezetünk pangó vizeinek felszámolásával, azaz az eldugult ereszcsatornák, vízelvezető árkok, munkagödrök tisztításával, megszüntetésével csökkenthetjük a szúnyoginváziót. A kidobott gumiabroncsok, műanyag palackok is ideális vízgyűjtők, sokszor ezeken a helyeken összegyűlő csak gyűszűnyi, csészényi vizekben is százával fejlődnek a szúnyoglárvák. Szúnyogos időszakban és környezetben a szakértők azt ajánlják, hogy lehetőleg hosszú ujjú ruházatot és cipőt hordjunk és kerüljük a sötét, meleg színű ruhák viselését, inkább fehéret, hideg színűeket hordjunk. Használjunk rovarriasztó krémeket, spray-ket.

De mindezek nem helyettesíthetik azt a nagyobb környezetünkben, városunkban végzendő szúnyogirtást, mely ez ideig elmaradt. Arra kérem Polgármester Asszonyt, hogy amennyiben központilag nem tudják kezelni ezt a kérdést, akkor dolgozzanak ki egy olyan tervet az elkövetkezendő időszakban, miszerint a város önállóan végeztesse el kellő időben a szúnyogirtást, de természetesen mindezt a központi költségvetés terhére.

Köszönöm a szót.

Menj el szavazni május 26-án vasárnap, és válaszd az MSZP-Párbeszédet

Az 1-es lista a szocialista!

Kampányzáró Szanyi Tiborral

Szanyi Tibor Kecskeméten

Gurmai Zita piaclátogatása

Ezúttal Gurmai Zita parlamenti képviselő segített a kecskeméti szocialistáknak a kampányolásban. A piacon felállított standnál osztogatott lufit és szóróanyagot, valamint beszélgetett az érdeklődőkkel. Később tett egy kört a piacon, ahol több árussal is váltott néhány szót a közelgő EP választásról.

Mint mondta, most lesz az első uniós választás, amelynek valódi tétje van. Az, hogy Magyarország az EU tagja marad-e, vagy Orbán Viktor kivezeti az országot a közösségből. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem lennénk az EU tagországa, akkor mindenre kb. a fele jutna.

Most ez nem belpolitikáról szól, hanem külpolitikáról. Nagyon fontos választás előtt állunk – szögezte le Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, aki tíz éven át volt az Európai Parlament tagja.

Gurmai Zita Kecskeméten

Családok ezrei kerülhetnek utcára májustól

Kecskemét főterén tartott sajtótájékoztatót az MSZP regionális igazgatója arról, hogy hamarosan lejár a kilakoltatási moratórium, amely miatt ismét több ezer magyar család kerülhet az utcára, és ezáltal veszélybe amiatt, hogy folytatódhatnak a kilakoltatások. Május elsejétől ugyanis már nem lesz érvényben a moratórium ( tehát elmúlt a téli hideg ).

Horváth Tamás szerint 3000 család ( 10.000 ember ) aggódhat, hogy mikor kopogtatnak az ajtón. Mint mondta: gyermekeket emelhetnek ki a családból, és férjek, feleségek útjai válhatnak szét, a Fidesz pedig nem tesz semmit. A politikus hozzátette: pontosabban annyit tett, hogy megállapodott az európai központi bankkal, hogy a pénzintézetek nem felelősek, ők nem veszíthetnek a devizahiteles ügyleteken. Csak a magyar családok. Mivel a megállapodás azt is tartalmazza, hogy nem kívánnak tenni a kilakoltatásokkal szemben semmit – egészítette ki Horváth Tamás. A sajtótájékoztatón elhangzott: azonnal be kell szüntetni a kilakoltatásokat.

A Fidesz egyébként szeretné rákenni a devizahitelesek problémáját a szocialista kormányokra. Jól mutatja ezt a Magyar Idők egyik cikkének címe is, amely így szól:

“Fidesz: Azok beszélnek devizahitelről, akik rászabadították azt a magyar családokra.”

Ezzel szemben a valóság az, hogy a devizahitelt az első Orbán-kormány vezette be a 2001. évi XCIII. törvény a devizakorlátozások megszüntetéséről, valamint egyes kapcsolódó törvények módosításáról című jogszabállyal.

Ha kíváncsi, hogy az MSZP szerint miért szégyen ezzel kapcsolatban, hogy a Fidesz EP-listavezetője Trócsányi László igazságügyi miniszter, és, hogy a pártnak milyen javaslatai vannak a probléma kezelésére, akkor nézze meg a sajtótájékoztatóról készült felvételt!

Király József napirend előtt (2019.04.25.): Maradunk-e Európában?

Napirend előtti felszólalás
Kecskemét Megyei Jogú Város Önkormányzata 2019. április 25-i Közgyűlésén

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony, Tisztelt Közgyűlés!

Nem egészen egy hét múlva szerdán egy nagyon jeles ünnep lesz mindannyiunk számára, ami nem más, mint május elseje, a nemzetközi munkásmozgalom által kiharcolt munka ünnepe. Hivatalos állami szabadnap, mely a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokat hivatott megünnepelni. Május elseje hasonló tartalommal katolikus ünnep is, Munkás Szent József, a munkások védőszentje tiszteletére.
De nekünk, magyaroknak más okból is fontos ez a nap, ugyanis 2004. május 1-jén csatlakoztunk az Európai Unióhoz. Mondhatnánk azt is, hogy egy ezeréves álom teljesült ezzel, és egy olyan folyamat zárult le, melyet még Szent István királyunk indított el azzal, hogy a kereszténység felvételével Európához kötötte népünket.

Az elmúlt 15 év nem csak Magyarország életében hozott változást, hanem Kecskemétében is. A Mercedes gyár 10 évvel ezelőtti idetelepülése – mint ahogyan korábban már mondtam – Kecskemét város második Aranykorát hozhatja el. És valóban: városunk gazdasági teljesítménye azóta folyamatosan nő és a befizetett adók által gyarapodik a költségvetés bevétele is. A mai napig is egyre több Mercedes beszállító keresi a helyét a déli iparterületen, ezzel is jelezve azt, hogy immáron Kecskemét valóban felkerült Európa térképére. Egyértelműen kijelenthetjük azt, hogy az európai csatlakozás egyik nyertese mi vagyunk.
Ahhoz, hogy ez így is maradjon, nem csak kiegyensúlyozott gazdasági környezetet kell biztosítani, hanem egy olyan politikai légkört kell fenntartani, amely megfelel az uniós csatlakozásunkkor aláírt okmányokban foglalt értékeknek. Sajnos azonban az utóbbi évek országos politikája egyre inkább távolodni látszik ettől az érték közösségtől és üzeneteivel, magatartásával egyre nehezíti helyzetünket az Európai Unióban. És ne tévedjünk, ez kihatással lesz előbb vagy utóbb a magyar gazdaságra, azon belül a kecskeméti beruházásokra is.
Az egyre jobban jelentkező munkaerőhiány megoldását nagymértékben nehezíti a jelenlegi kormány által eredményesen sugallt idegen gyűlölet, mely megfoszt minket a józan gondolkodástól. Ezért fordulhat az elő, hogy itt helyben is nagy port kavart az, hogy munkások számára épülő bérlakásokban akár külföldiek is helyet kaphatnak.

Persze ez nem idegen jelenség itt Kecskemét környékén vagy Bács-Kiskun megyében, hiszen a mezőgazdaságban dolgozók a nyári munkára igénybe vesznek külföldi munkavállalókat és számos esetben a törvényt megkerülve. Ezzel szemben a Mercedes és beszállítói nyílt lapokkal játszanak. És újra felteszem azt a kérdést, amit korábban is: mi a jobb megoldás? Az, hogy a családi házas övezetekben egy-egy lakóházba 10-20 munkást telepítenek be, vagy pedig normál körülményeket biztosítunk mindenki számára, aki ideköltözik és dolgozni akar Kecskeméten.
A külföldi munkaerő Kecskeméten történő megjelenésével szembeni ellenséges hangulatot a Fidesz-KDNP kormány által gerjesztett idegengyűlölet váltotta ki. Először magukban kell keresni a felelőst, hogy a kecskeméti közbeszéd is idáig jutott.

Zárásul azt is el kell mondanom, hogy nemsokára Európai Parlamenti választások is lesznek, melynek legnagyobb kérdése az lesz hazánkban, így Kecskeméten is, hogy maradunk-e Európában vagy - ahogyan Ady mondta 100 évvel ezelőtt - komp országgá válunk azzal, hogy két part között hol ide, hol oda közlekedünk. Én bízom abban, hogy a 15 évvel ezelőtti csatlakozásunk az Európai Unióhoz véglegesen Európához köt majd minket. Ehhez kívánok méltó május elsejei ünneplést és ünnep után egy olyan kijózanodás jöjjön, amellyel megerősítjük hovatartozásunkat.