Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Király József, a Belváros képviselője telefonon tart fogadóórát április 14-én 17h-tól

Király József (Szövetség a Hírös Városért) önkormányzati képviselő telefonon tart fogadóórát a 8. sz.vk. polgárainak (Belváros, Árpádváros).

Ideje: 2021.április 14. (szerda) 17:00-19:00 óra.

A hívható szám: 06-20-584-6772.

Király József és a Tanácsadó Testület arrébb helyeztetné a főtéri hulladékgyűjtő konténereket

Kecskeméten a kátyús utak után a legnagyobb gondot okozó probléma a várost elárasztó szemét. Az erdő és út szélén található illegális lerakók mellett komoly kihívást jelent a lakott területen összegyűlő szemét. És nincs annál rosszabb látvány, amikor egy forgalmas helyen, a történelmi belvárosban a hulladékgyűjtő konténerek körül halomra áll a szemét.

Király József, a Szövetség a Hírös Városért frakció képviselője és a 8. számú választókerület Tanácsadó Testülete ezt elégelte meg, és azt kérik az önkormányzattól, hogy a főtéren található Tourinform Iroda mellett lévő szelektív hulladék és használtruha gyűjtő konténereket helyezzék át egy olyan közeli helyszínre, ahol nem zavarják a főtér és az idegenforgalmi szempontból kiemelt városképét. Király szerint a következő három helyszín erre alkalmas is lenne: az egyik a volt Óvónőképző Kollégiumának Gyenes tér felőli oldala, a másik a Zsinagóga és az OTP épülete melletti parkoló, a harmadik a piaci szervízút melletti rész. Felmerült még a Lordok udvara is, de az a korábbi tapasztalatok után kevésbé ellenőrizhető eldugottsága miatt.

A belváros képviselője elmondta, hogy január elején írásban fordult a polgármesterhez, amiben együttműködését kérte, hogy a nem rég megújult a Tourinform Iroda környékéről helyezzék arrébb a konténereket, és az így felszabaduló helyre kerékpártámaszokat helyezzenek el. Ezt azzal indokolta Király, hogy a város közlekedési koncepciójában nagy szerepet szánnak a kerékpárral közlekedőknek, valamint ez a Tourinform Iroda számára is többlet lehetőséget jelent.

Sokan emlékezhetnek még rá, hogy a Luther Palotával szembeni gyűjtőhely évekkel ezelőtt azért jött létre, mert a tavasztól őszig tartó főtéri rendezvények hulladékát itt gyűjtötték össze, majd szállították el. Idővel azonban állandósultak a konténerek és vált – egyébként a városban folyamatosan megszűnő – egyik szelektív hulladékgyűjtő szigetté.

Király József az ügyben a DTkH-nak is jelzést tett, akik azt ígérik, hogy a szelektív hulladékgyűjtő műanyagedényeket májusban felszámolják a főtéren, mert attól fogva minden háztartás sárga és barna hulladékgyűjtő edény birtokába jut. És az üveggyűjtés ezt követően a két darab zárt tárolóban valósulna meg. A DTkH szerint az így felszabaduló területen lehetőség lesz kerékpártárolók kihelyezésére. Addig is a helyszín tisztántartására a cég vállalta, hogy a hulladékgyűjtő szigetet napi kétszeri gyakorisággal ürítik.

Király a koronavírus-járványra tekintettel írásban kérte a 8. számú választókerület megválasztott tanácsadó testületének a véleményét. A képviselő tájékoztatta a tagokat, hogy kérte a polgármester együttműködését, hogy számolják fel a „szigetet”, majd helyszíni bejárást végzett az illetékes Városüzemeltetési Osztállyal és a DTKH-val, de az egyeztetés nem vezetett eredményre, és ezért kikérte a Tanácsadó Testület tagjainak a véleményét.

Február 17-ig, a határidő lejártáig, a tanácsadó testület legtöbb tagja úgy foglalt állást, hogy helyezzék arrébb a konténereket. A megjelölt helyszínek közül pedig a piaci szervízút melletti részt javasolták a szelektív gyűjtő sziget kialakítására.
Király József még elmondta, hogy az elmúlt hetekben számos telefonhívást kapott, valamint üzenetet, és egyértelműen foglaltak állást a tekintetben, hogy a Kecskemét, Szabadság téren lévő szelektív szemétgyűjtő sziget méltatlan a főtérhez.

Facsemetéket ültettek Király Józseffel a lakók az Árpádvárosban

December 18-án, pénteken délelőtt öt fát (háromféle fajtájú: hárs, juhar, kőris) ültettek el Csigabiga óvoda és a lakóházak közötti zöldfelületen az Árpádvárosban.

Király József (Szövetség), a Belváros-Árpádváros önkormányzati képviselője elmondta, hogy a fogadóórák alkalmával érkezett hozzá a kérés a lakosoktól, ő pedig ígéretéhez híven megszervezte a faültetést.

Kiemelte, hogy széleskörű összefogás eredményeként sikerült elültetni a facsemetéket. A főkertész, Győri András kijelölte a helyeket, a Kocsis Pál Szakközépiskola diákjai és a környéken lakók pedig segítettek az ültetésben. A facsemetéket a Termostar Kft. felajánlásából kapták, a talajjavító anyagokat pedig a Gyenes Kertészet biztosította.

A városatya továbbá kiemelte, hogy tavasszal a környéken további zöldítési munkálatokba fognak, így megújulhat a növényzet az Árpádváros szívében.

Itt vannak a Szövetség jelöltjeinek rövid bemutatkozói

A Szövetség a Hírös Városért Egyesület közleményt küldött az önkormányzati választáson induló csapatáról. Ezt közöljük most.

Lejer Zoltán polgármesterjelölt

Feladatunk, hogy városunk alapjait megerősítsük és új utakat építsünk a társadalomban, a gazdaságban, a politikában, a környezetben – saját és gyermekeink jövője érdekében. Beton helyett fák, szemét helyett rend, megosztottság helyett Szövetség! – ez nem csupán szlogen, hanem feladat. 20 év után Kecskemét megújulásra vár! A rossz működés helyett, jobb az előre vivő közös munka, közös gondolkodás, amiben egyszerre újul meg a meglévő és egyszerre kap új értelmet a jövő. Polgármesterjelöltként vallom, hogy a megújulás több jót és több lehetőséget hoz magával, mint a hatalmon lévő korrupt és megkövesedett hatalom. Egy szűk csoport érdeke helyett a nemzeti és a helyi gyarapodás és bővülés az érdeke mindannyiunknak. A kecskeméti önkormányzati választásokon ezért a valódi ellenzéki pártok közös támogatásával a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben indulok a polgármesteri címért.

A kecskemétiségre úgy tekintek, hogy annak része az építő gondolat, amelyben kivétel nélkül helye van a fiataloknak, a szép korúaknak, a keményen dolgozóknak, a civileknek, az egyházaknak, a vállalkozóknak. A kecskemétiség magában foglalja az alföldi ember sajátos értékeit, a hagyományaink tiszteletét, a világra való nyitottságot, az európaiságot és a gyűlöletkeltés helyett a felelősségteljes gondolkodást. A kecskemétiség több bármilyen politikai viszálykodásnál, a kecskemétiség feladatokkal jár.

Mi, a Szövetség a Hírös Városért Egyesülettel együttműködő pártok és civil partnerei közösen kinyilvánítjuk elkötelezettségünket egy tiszta, egy nyílt és egy törvényesen működő Kecskemétért.

Legfontosabb feladatunknak tekintjük az utak megújítását, egy kerékpárosbarát, biztonságos és szelíd városi közlekedés megteremtését. A „Zöldet a betonnak” azt jelenti, hogy 110.000 fát ültetünk el Kecskeméten, mert az elmúlt tíz évben több mint húsz százalékkal csökkent Kecskeméten a zöldfelületek nagysága. Munkásszállások helyett bérlakás programot indítunk, hogy a város képes legyen helyben tartani a fiatalokat, és ezzel elősegíteni a családok gyermekvállalását.

A kecskeméti polgárok szövetsége és közös cselekedete fogja a változást biztosítani. Így lesznek jobb útjaink, tisztább levegőnk, szolgáltató önkormányzatunk, élhető, európai városunk.

Az egyes választókörzetek és jelöltek:

1-es választókörzet: Bodrozsán Alexandra. Tősgyökeres petőfivárosiként feladatai között szerepel az Izsáki út biztonságos kerékpáros közlekedésének megoldása és az Izsáki út tehermentesítése. A több helyről kitiltott kutyáknak futtatókat létesítene a körzetben, illetve az Énekes utcai egykori játszóterét újjáélesztené. A Szent Miklós utcában lakók és közlekedők javára kiegyenesíttetné a macskaköves utat.

2-es választókörzet: Fejes Ferenc. Kecskeméti vállalkozó, aki nap mint nap kerékpárral jár Hetényegyházáról a reptér mellett fekvő munkahelyére, elsődleges feladatának tekinti a hetényi út tehermentesítését. Ökotudatos állampolgárként kiemelten fontosnak tartja a kecskeméti gazdák támogatását, és egészében véve a város iparának zöldítését.

3-as választókörzet: Dr. Vancsura István. Ügyvéd, belvárosi lakos, akinek első feladatai között szerepel a belvárosi rossz utak és járdák megújítása. A Csaba utcai szellemházból egészségügyi közintézményt alakítana ki. A fiatalok számára növelné a sportolásra, illetve játékra lehetőséget adó terek, létesítmények számát, illetve az elhanyagoltakat felújíttatná.

4-es választókörzet: Szőkéné Kopping Rita. Az elmúlt öt év önkormányzati képviselői tapasztalataira építve feladatának tekinti a Széchenyivárosban a panelprogram folytatását, és ezzel együtt a házak akadálymentesítését. A kórháznál lévő parkolási lehetőség bővítését. A zöldfelület nagyságának növelését. Az illegális szemétlerakók felszámolását. A biztonságos gyalogos és kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtését.

5-ös választókörzet: Józsa Bálint. A Széchenyiváros élhetőségét a városrész kizöldítésével, a panelprogram folytatásával, a közterek rendbetételével, a szemét eltüntetésével érné él. A Kristály tér és a Március 15. utca élhetőbbé tételét parkosítással, padok kihelyezésével,  kerékpártárolók építésével és árnyékot biztosító helyek kialakításával javítaná. A Nagy László utcát egyirányúsítaná a lakók kérésére. Növelné a rendőri jelenlétet.

6-os választókörzet: Dobos József. Vállalkozó, édesapa és több ciklus óta dolgozó önkormányzati képviselő javítaná a közösségi és a kerékpáros közlekedést a Széchenyiváros és a Belváros között. A Széchenyivárosban és környékén szorgalmazná több körforgalom kiépítését. A külterületen is kiépítené a WIFI hálózatot. Folytatná a panelprogramot. A földes utak karbantartása mellett azokat fokozatosan aszfalttal boríttatná le.

7-es választókörzet: Dr. Tóth Szilárd. A háromgyermekes családapa a Vacsi köz kedvező adottságait jobban kihasználná: a rendezetlen Rózsavölgyi teret valódi köztérré alakítaná, a Rét utcában sportparkot létesítene, s egy közösségi házat alakítani ki. A számtalan sok rossz utat felújíttatná. A Vacsi közi ABC helyén tervezett négy emeletes ház építését – a helyi tulajdonosokkal egyetértve – nem támogatja. A 9-es és a 16-os buszjáratokat újraszervezné.

8-as választókörzet: Király József. Évtizedek óta önkénteskedő városszépítő civilként és kilenc éve önkormányzati képviselőként úgy véli, hogy ha már a Mercedes-gyár milliárdos bevételt hoz a városnak, jó lenne, ha ezt a kecskemétiek végre közvetlenül is megtapasztalnák. Kiemelt céljai közé tartozik a kiskőrút és a belváros tehermentesítése, a járdák és az utak azonnali felújítása. A volt KTE pálya ügyében kezdeményezni fogja, hogy a város vásárolja vissza a területet.

9-es választókörzet: Gulyás Zoltán. A színészettől a politikusi pálya felé kacsintgató jelölt szerint a Rávágy tér az egyetlen olyan tér az országban, ahol se pad, se játszótér, se kutyafuttató nincs. Ezért ide egy éjszakára zárható játszóteret képzelt el padokkal. A közbiztonság érdekében növelné a rendőrség és a polgárőrök jelenlétét. Folytatná a panelprogramot, és szintben összeköttetné a Szegedi utat és a Külső Szegedi utat.

10-es választókörzet: Szabó Zoltán. Legfőbb célkitűzései között szerepel a Géza fejedelem körúton az esővíz elvezetése, csatornázása. Összekötné a Mátyás király és a Nagy Lajos körutat. Növelné a rendőri jelenlét a körzetben. Fontosnak tartja egy állatorvosi rendelő nyitását. A piac terét fejlesztené.

11-es választókörzet: Tancsa János. 16 évnyi képviselői tapasztalattal rendelkezik, aki szerint a Műkertváros és a Rendőrfalu az elmúlt tíz-tizenöt esztendőben a város legkevésbé fejlődő területei közé esett vissza. A közlekedést biztonságosabbá tenné, több zebrát alakítana ki. A halasi úton megoldaná a biztonságos kerékpáros közlekedést. A Gizella téren álló Közösségi Házat újra élettel töltené meg, a Rendőrfaluban közösségi teret alakítana ki.

12-es választókörzet: Nagy Szilveszter. Az egyik legnagyobb választókörzet - Kisfái, Matkópuszta, Kiskertváros, Szeleifalu, Homokbánya – szerteágazó fejlesztéseket és önkormányzati beavatkozást igényel. Az izsáki út tehermentesítésével párhuzamosan megújításra vár a kerékpárút burkolata. Új problémaként jelenik meg a munkásszállásokkal összefüggésben a közbiztonság kérdése – itt nagyobb rendőri jelenlétre lesz szükség a jövőben.

13-as választókörzet: Koskár István. Tősgyökeres szarkási, aki a belváros felé vezető utak minőségét is javítaná, Kadafalván a Beretvás köz túlterheltségét csökkentené, a Decathlon mögött utat, illetve az autópálya fölött gyalogos és kerékpáros utat építene. A Széles köz és a Miklóstelepi út azonnali beavatkozást igényel. A tanyás területeken kamerával rettentené el az illegális szemetelőket.

14-es választókörzet: Kohajda László. 2014-ig 16 éven keresztül képviselte Katonatelepet, aki szerint bosszantó, hogy fél évtized nem volt elég a sportpálya tisztességes befejezésére. Megfelelő vállalkozóval és munkaszervezéssel a jelenlegi városi forrás lehetőségekből osztrák minőségű utakat építene Katonatelepen. A városrészben lévő kerékpárutat azonnal felújítaná, biztonságossá tenné.

Az ellenzék készen áll, hogy visszavegye Kecskemétet a hűbéresektől

Hivatalosan is bemutatta polgármesterjelöltjét a kecskeméti ellenzék, amely a Szövetség a Hírös Városért Egyesület színeiben áll rajtvonalra az őszi önkormányzati választáson. A sajtótájékoztatón Király József, az együttműködésben résztvevő MSZP megyei elnöke, önkormányzati frakcióvezetője azzal mutatta be a csapatot azzal, hogy végre megértette az ellenzék, hogy a jelenlegi helyzetben, amikor nem létezik európai értelemben vett demokrácia, nincs más út, csak egy az egy ellen.

Eleinte öt párt ( DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP ) ült le tárgyalni, végül a Párbeszéd is csatlakozott, így hatpárti az együttműködést, és ezt támogatja a Mindenki Magyarországa Mozgalom. Király szerint végre arról kell beszélni, amit igyekeznek az asztal alá söpörni, és az ellenzék ezt fogja tenni.

Lejer Zoltán, a szövetség polgármesterjelöltje vette át a szót, aki elmondta, hogy az ellenzéki együttműködés a garancia arra, hogy a következő öt év nem pártpolitikai csatározásokról szól majd, hanem a város fejlődéséről. Szerinte 20 év után most végre van esély a változásra. Új lehetőségek adódnak. Széles társadalmi egyeztetéssel íródik a szövetség programja.

Lejer véleménye szerint csak szavakban modern európai város Kecskemét, valójában megrekedt a mezővárosi múltban, így a szükséges változásokat az ellenzéknek kell végrehajtania. Beszédét azzal zárta, hogy jobb utak, jobb levegő és szolgáltató önkormányzat kell Kecskemétnek. Korábban már készítettünk Lejer Zoltánnal egy rövid interjút, amikor a Mindenki Magyarországa Mozgalom őt ajánlotta polgármesterjelöltnek.

A Szövetségről többet megtudhat: https://kecsup.hu/cimke/szovetseg-a-hiros-varosert-egyesulet/

Király József napirend előtt (2019.06.20.) Szúnyoginvázió Kecskeméten

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony, Tisztelt Közgyűlés!

Az utóbbi napok központi kérdése itt szűkebb hazánkban Kecskeméten is, hogy hogyan védekezzünk a vérszívók, azaz a szúnyogok ellen és miért nem történt már meg az irtásuk. A sajtóban nap mint nap értesülhetünk arról, hogy igazából ez nem önkormányzati feladat és ezt is központosították ugyanúgy, mint a különböző közmű szolgáltatásokat, szemétszállítást és most a közúti személyszállítást is.
A 2013. évet megelőzően még városunk rendelhette el kellő időben a szúnyoggyérítést vagy irtást, azaz mi mondhattuk meg, hogy mikor és hányszor végezzék el a munkát, így rugalmasabban tudtuk kezelni az időjárás változásával összefüggő ezzel kapcsolatos feladatokat.
Sajnálatos módon azonban ismét bebizonyosodik az, hogy a központosított szolgáltatások nem tudják rugalmasan kezelni a hirtelen jött változásokat és ez így történik most a szúnyogirtás kapcsán is. Ennek a kárát mi „szívjuk” meg, no meg az éhes szúnyogok a vérünket. Az már csak külön groteszk, hogy a BAON-on megjelent cikk szerint június 17-23 között önkéntes véradásokra várják a megyei lakosokat.

Pedig a klímaváltozással egyre fontosabb üggyé válik a szúnyogokkal szembeni védekezés. Melegebb időjárásunk, a nyári ár- és belvizes időszakok gyakoribbá válása miatt új szúnyogfajok, és az általuk terjesztett kórokozók jelennek meg Magyarországon. A melegebb égöv változatos betegségeit terjesztő szúnyogok a melegedő kontinensen észak, így hazánk felé terjeszkednek. Ilyen például a Nyugat-nílusi láz, így többek között a kék nyelv betegség már jelen van az országban. A chikungunya-lázat terjesztő ázsiai tigrisszúnyog szintén megjelent hazánkban. A maláriát alig néhány évtizede számolták fel hazánkban, de a kórokozót terjesztő malária szúnyogfajok ma is élnek nálunk. És Magyarországon is feltűnt a kutyák szúnyogcsípéssel terjedő szív férgessége is. Úgyhogy van okunk aggódni, de még inkább cselekednünk kell.
Ugyanakkor arra is oda kell figyelnünk, hogy miképpen és mivel történik az irtásuk. Nemrégiben olvashattunk arról, hogy számos madárfaj kipusztulóban van Magyarországon, így többek között a fecskék is. Ők nagy fogyasztói a szúnyogoknak. A szakértők ezért is javasolják a kémiai szúnyogirtás helyett a biológiait, de ez a védekezés drágább, mert alkalmazása előtt fel kell mérni a kezelendő terület szúnyog bölcsőit, majd ezen adatok birtokában lehet elrendelni a baktériumos irtást. Szerintem ehhez kellene az országosan kiépített egységes elveket és szakmai gyakorlatot követő szakmai hatóságot kiépíteni.

Ugyanakkor mi városlakók is tehetünk azért, hogy ezek a kellemetlenkedő rovarok ne szaporodjanak tovább. Lakó és munkahelyi környezetünk pangó vizeinek felszámolásával, azaz az eldugult ereszcsatornák, vízelvezető árkok, munkagödrök tisztításával, megszüntetésével csökkenthetjük a szúnyoginváziót. A kidobott gumiabroncsok, műanyag palackok is ideális vízgyűjtők, sokszor ezeken a helyeken összegyűlő csak gyűszűnyi, csészényi vizekben is százával fejlődnek a szúnyoglárvák. Szúnyogos időszakban és környezetben a szakértők azt ajánlják, hogy lehetőleg hosszú ujjú ruházatot és cipőt hordjunk és kerüljük a sötét, meleg színű ruhák viselését, inkább fehéret, hideg színűeket hordjunk. Használjunk rovarriasztó krémeket, spray-ket.

De mindezek nem helyettesíthetik azt a nagyobb környezetünkben, városunkban végzendő szúnyogirtást, mely ez ideig elmaradt. Arra kérem Polgármester Asszonyt, hogy amennyiben központilag nem tudják kezelni ezt a kérdést, akkor dolgozzanak ki egy olyan tervet az elkövetkezendő időszakban, miszerint a város önállóan végeztesse el kellő időben a szúnyogirtást, de természetesen mindezt a központi költségvetés terhére.

Köszönöm a szót.

Menj el szavazni május 26-án vasárnap, és válaszd az MSZP-Párbeszédet

Az 1-es lista a szocialista!

Kampányzáró Szanyi Tiborral

Szanyi Tibor Kecskeméten

Gurmai Zita piaclátogatása

Ezúttal Gurmai Zita parlamenti képviselő segített a kecskeméti szocialistáknak a kampányolásban. A piacon felállított standnál osztogatott lufit és szóróanyagot, valamint beszélgetett az érdeklődőkkel. Később tett egy kört a piacon, ahol több árussal is váltott néhány szót a közelgő EP választásról.

Mint mondta, most lesz az első uniós választás, amelynek valódi tétje van. Az, hogy Magyarország az EU tagja marad-e, vagy Orbán Viktor kivezeti az országot a közösségből. Arra hívta fel a figyelmet, hogy ha nem lennénk az EU tagországa, akkor mindenre kb. a fele jutna.

Most ez nem belpolitikáról szól, hanem külpolitikáról. Nagyon fontos választás előtt állunk – szögezte le Gurmai Zita MSZP-s országgyűlési képviselő, aki tíz éven át volt az Európai Parlament tagja.