Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

népszavazás!

Káoszt hozott az oktatás központosítása

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Jegyző Asszony,

Tisztelt Közgyűlés!

Ezúton is szeretném köszönteni a holnapi köztisztviselők és kormánytisztviselők napja alkalmából azon kecskeméti dolgozókat, akik nap mint nap foglalkoznak ügyes-bajos dolgainkkal, intézik ügyeinket. Sokszor nehéz helyzetben vannak, hiszen a politikai intézményrendszerünkben ők azok, akik közvetlenül kapcsolatba kerülnek a polgárokkal és személyesen is megtapasztalhatják, hogy milyen döntéseket hozott kormányunk, önkormányzatunk. A nem egyszer feszültséggel teli munkájukhoz kívánok erőt, kitartást és sikereket. A köztisztviselőket pedig ezen felül bátorítom, hogy továbbra is álljanak ki béremelési követelésük mellett.

Tisztelt Közgyűlés! Már nem egyszer szót emeltem azzal kapcsolatban, hogy nem értek egyet a kormány azon intézkedésével, mellyel államosították a hosszú idő óta önkormányzati kézben lévő iskoláinkat. A közelmúlt országos és helyi történései bebizonyították, hogy ez a központosítás óriási működési zavarokat okozott és minőségromlást eredményezett a közoktatásban. Azzal, hogy az iskolafenntartási jogokat is elvette az önkormányzatunktól az Orbán-kormány, véleményem szerint döntésük még nagyobb gondot okoz majd akár itt a kecskeméti iskolák életében is.

Egy igazi demokráciában ugyanis nagyon fontos, hogy a saját gyermekeinknek második otthont adó intézmények működésére a helyi önkormányzatnak is rálátása és beleszólása legyen, ugyanis csak így válhatunk igazi közösséggé, vagy mondhatom nagy családdá.

Az ország több városában már kezdeményezték intézményeik visszavételét azon önkormányzatok, akik felelősséggel el tudják vállalni a működtetést. Ezért arra kérem Polgármester Asszonyt, hogy mi is kérjük vissza iskoláinkat, hiszen a múltban már bebizonyítottuk, hogy jó gazdái voltunk ezeknek.

Egy másik oktatással kapcsolatos problémára is szeretném felhívni a figyelmet, mégpedig arra, hogy becsüljük meg jobban az iskoláinkban hosszú idő óta dolgozó tanárokat, igazgatókat.

A napokban jutott el hozzám az a hír, hogy a Czollner téri Általános Iskolában két éve botrányos körülmények között lezajlott igazgatóválasztás elszenvedője, a közel 40 éve pályán lévő és 23 éves igazgatói múlttal rendelkező tanár úrral szeptembertől már nem számolnak iskolájában. A Klik által kinevezett, korábban Kiskunfélegyházán oktató jelenlegi igazgatónő meglepő módon nem tud megfelelő óraszámot biztosítani a tapasztalt kollégájának. Véleményem szerint ez elfogadhatatlan, és ez az ügy is rávilágít arra, hogy a központosítás mennyire káros egy közösség normális működésére. Gondolom egyetértenek ezzel azok a képviselőként itt lévő egykori vagy jelenlegi iskolaigazgatók is, akik nagyon jól tudják azt, hogy milyen üzenetet hordoz egy ilyen döntés mind az iskola, mind a közösség számára. Ezért kérem Polgármester Asszonyt, hogy tegyen meg mindent azért, hogy a hosszú évtizedek óta elismert pedagógusunkkal ne járjunk el méltatlanul és hasonló esetek ne forduljanak elő városunkban.

Köszönöm a szót.

Király József napirend előtti felszólalása 2016.05.26.

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Jegyző Asszony,

Tisztelt Közgyűlés!

Engedjék meg, hogy elsőként a mai nap díjazottjainak gratuláljak és további sikeres munkát kívánjak. A közelgő Pedagógus Nap alkalmából pedig sok erőt és kitartást kívánok valamennyi oktatásban, nevelésben dolgozónak.

Az utóbbi napok történései miatt kértem szót napirend előtt, mert veszélyben látom azt az önkormányzatiságot, amely a rendszerváltás nagy vívmánya volt, azaz a helyben élő emberek gondjainak, bajainak intézését, valamint azt, hogy az eddig megyei vagy helyi önkormányzati irányítás alatt állt egészségügy, oktatás, kultúra ügyeit is országosan központosítják.

Régen a működtetéshez szükséges pénzeszközöket helyi adókkal vagy központi támogatással biztosították. Tették ezt nagyon helyesen azért, hogy a többpártrendszer bevezetésével helyben megválasztott képviselők érzik és tudják a legjobban, hogy mire van adott esetben szüksége egy településnek.

26 évvel ezelőtt a mai kormányzó párt a Fidesz és vezetője Orbán Viktor is többek között ezért küzdött fiatal demokrataként. Mára úgy látszik elfogyott ez a lendület és azok a gondolatok, melyek a megújulást hozták, elkoptak a most kormányzó párt részéről.

Közel két éve először a megyei önkormányzatokat ürítették ki azzal, hogy államosították intézményeiket, többek között az egészségügyet is. Nekünk, Kecskemétieknek ez külön is fájdalmas, hiszen nem kevés pénzt teszünk bele mi is évről-évre a megyei kórházba, hogy a város lakói jobb és minőségibb szolgáltatást kapjanak ezért. A vidéki kórházbezárások miatt azonban várólistákkal és hatalmas tömeggel kell számolnunk, ha igénybe vesszük ezt a szolgáltatást.

A másik nagy érvágása egy településnek az, amikor elveszik az iskoláját. Kecskemét sokat emlegetett „aranykorában”, Lestár és Kada vezetése idején kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy a városnak minél több iskolája legyen. Érthetetlen az, amit a mai kormányzat tesz oktatásügyben. A közelmúlt oktatással kapcsolatos történései akár itt a városunkban is, de országosan is arra figyelmeztetetnek minket, hogy nem jó az az irány, amit a Fidesz-KDNP kormánya immár három évet követ. A Klik létrehozásával és a tegnapi napon bejelentett még jelentősebb központosítással, azaz hogy minden településtől, így Kecskeméttől is elveszik az iskolafenntartási jogokat, nehéz helyzetet teremthet a mai kor kihívásainak megfelelő színvonalú oktatás biztosításában.

Ugyanígy érthetetlen számomra, hogy miért kell egy ismert idősgondozó otthonunkat állami fenntartásba felajánlani, amiről mai napon születik majd döntés.

De lehet szélesíteni a kört azzal, hogy a különböző szolgáltatások állami kézbe adására miért volt szükség, hiszen az elmúlt 26 évben az önkormányzatok jó gazdái tudtak lenni ezeknek a tevékenységeknek is, így többek között a vízműszolgáltatások, kéményseprés vagy a szemétszállítások ügyének. Az állami „vízfej”, mint ezt az előző rendszer bebizonyította, nem jó gazdái voltak ezeknek a területeknek.

Nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy az állam egyik oldalról finoman fogalmazva is nagyon szűkmarkúan segíti az önhibájukon kívül bajba jutottakat, és ide lehet sorolni a szociálisan és egészségügyileg rászorultakat, továbbá a devizahiteleseket és a különböző pénzügyi befektetők károsultjait, így többek között a Quaestor károsultakat is, akik számosan vannak itt Kecskeméten is.

A fenti problémákra pedig egyszerű lehet a válasz, hiszen Polgármester Asszony rendre arra hivatkozik, hogy ez nem városi ügy, nincs rá hatásunk ezen ügyek rendezésére, én ezt városi képviselőként visszautasítom. Az itt élő embereknek gondjait, bajait nekünk önkormányzati képviselőknek igenis közvetítenünk kell az országgyűlési képviselőink, a kormány felé.

Mivel Polgármester Asszony – ahogy egyes országos lapok is írták – nagy befolyással bír kapcsolatai révén, ezért kérem, hogy tegyen meg mindent azért, hogy önkormányzatunk valóban dönthessen a saját intézményeinél folyó munkáról, szolgáltatóink valóban az általunk kívántak szerint teljesítsék munkájukat, és a bajba jutott kecskeméti embereknek a panaszát pedig mindig juttassa el a törvényhozókhoz. Számítok a képviselőtestület együttműködésére ebben.

Köszönöm a szót!

A megyei szervezet újraválasztotta Király Józsefet

AZ MSZP Bács-Kiskun Megyei Területi Szövetsége május 20-án, pénteken megtartotta tisztújítását. A szavazáson Király Józsefet választották a küldöttek újra megyei elnöknek.

Megyei elnök:

Király József

Megyei alelnökök :

Gúthné Ignácz Zsuzsanna
Hirsch Imre
Horváth Tamás
Mamuzsits Sándor

Megyei választmány elnöke:

Dr. Balogh László

Megyei választmány alelnökei:

Barna György
Csernus Ferenc
Sárdi Tibor
Lakatos János

Lopásgátló népszavazás

Kedden délelőtt a kecskeméti, belvárosi piacon tartott sajtótájékoztatót és „lopásgátló” népszavazási akciót az MSZP.

Király József, a szocialisták helyi elnöke elmondta, hogy két nagyon fontos kérdésben gyűjtik a választópolgárok támogató aláírását. Az egyik az állami vezetők bérplafonja, a másik, s talán jóval fontosabb ügy pedig a magyar állami földek védelme. A két kérdéskör ezért is kapta a „lopásgátló népszavazás” nevet, hiszen a magyar társadalom kifosztásának megakadályozását tűzték ki célul.

A népszavazási aláírásgyűjtés Magyarországról, a magyar emberekről és azokról az "élősködőkről" szól, akik jelen pillanatban a magyar embereken uralkodnak – jelentette ki Nyakó István, aki leszögezte, hogy ez fidesz-ellenes népszavazásnak is tekinthető.

Mint kiemelte, a kérdésekben benne van az egész rendszer, a 0,9 százalékos nyugdíjemelés az állami vezetők bérének 250 százalékos emelésével együtt; benne van az oktatás válsága; az egészségügy kritikus állapota; benne van az urizálás, a lopás, a kisvasutak, a földbirtokosok és a kormánypárti pökhendiség.

Az aláírásgyűjtés egészen június 3-ig zajlik, az íveket hétköznapokon a MSZP kecskeméti irodájában (6000 Kecskemét, Katona József tér 18.) lehet aláírni, míg hétvégén a piacon települnek ki a szocialisták.

Király József maradt a kecskeméti szervezet elnöke

Városi elnök

Király József

Városi alelnökök

Dobos József
Komáromy András
Riczu Péter

Városi elnökségi tagok

Halász Gábor
Király Szabolcs
Szénásiné Varga Sarolta
Tancsa János
Véghné Bánoczki Anna Erzsébet
Villám Józsefné

A Fideszben bort isznak és vizet prédikálnak - napirend előtti felszólalás 04.28.

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Jegyző Asszony,

Tisztelt Közgyűlés!

Az utóbbi időben Kecskemét észrevehető módon egyre többet szerepel az országos vezető hírek között. Néhány hónapja városunk neve a jövőre megrendezendő vizes világbajnokság úgynevezett imázsfilmjével került a címlapra. A filmkészítést firtató ellenzéki kérdéseket, megnyilvánulásokat követően Polgármester asszony többször úgy nyilatkozott, hogy ezzel a magatartásával az ellenzék tünteti fel negatív színben Kecskemétet. Én ezt akkor sem fogadtam el és most is visszautasítom.

Annál is inkább teszem ezt, mert Kecskemét hírnevét azóta sajnos nem csak az említett film készítésének körülményei rontották, hanem három hete fény derült arra is, hogy a fideszes Horváth Zsoltnak, aki 16 évig volt a parlamentben országgyűlési képviselőnk, különböző érdekeltségei voltak offshore cégekben, melyeket nem tüntetett fel vagyonbevallásában. Rá egy hétre szintén a Fidesz köreiből dr. Kerényi János, aki jelenleg is országgyűlési képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal vezetője volt, közvetlen hozzátartozóinak offshore cégeiről szólt a híradás. Akkor, amikor Orbán Viktor 2010-ben az offshore-lovagok elleni hadjáratát elindította, ki gondolta volna, hogy a Fideszben bort isznak és vizet prédikálnak?

Azt, hogy további kecskeméti képviselő lehet-e érdekelt ilyen cégekben, nem lehet tudni, hiszen felhívásom ellenére azóta is mélyen hallgatnak erről országgyűlési képviselőink, de itt a Közgyűlés tagjai közül sem nyilatkoztak a szocialista frakció kivételével ebben az ügyben. Akkor kik is azok, akik rontják Kecskemét hírnevét?

A következő Kecskemétet is érintő ügy nem más, mint a Magyar Nemzeti Bank Alapítványainak botrányos költései. Ebben nagyban érintett a PADMA, azaz a Pallas Athéné Domus Mentis Alapítvány, amely a Kecskeméti Egyetem létrehozását, felépítését hivatott megtenni. Számomra, de elmondhatom, hogy sokak számára megdöbbentő volt az a hír, hogy egy nagyon nemes cél leple alatt több tíz millió forint ment haveroknak, rokonoknak. Ezáltal veszélybe kerülhet a Kecskeméti Egyetem megépítése, nem beszélve arról, hogy nem méltó ez a Kecskeméti Főiskola hírnevéhez sem. Akkor, amikor ez az Alapítvány is közpénzt kezel, azaz mindannyiunk pénzét, elfogadhatatlan, hogy mindezt közbeszerzések nélkül, rokonoknak, haveroknak szórja szét.

Ezek után azon sem lehet csodálkozni, hogy az Alapítvány által nemrég létrehozott Kecskeméti Duális Oktatás Zrt-nek - melynek célja a felsőfokú szakemberképzés megújítása, valamint a Kecskeméti Gazdálkodástudományi kar és Campus épületének megvalósítása - vezérigazgatójául Polgármester asszony férjét, Szemerey Szabolcsot nevezték ki.

Tisztelt Polgármester Asszony! Ön szerint etikus ez így? Lehet-e kockáztatni önös vagy családi érdekből a város számára kiemelkedően fontos intézmény létrehozását? Ön szerint rendben van, hogy az Önök pártcsaládja, amely régóta vezeti Kecskemét városát és sorban adja annak országgyűlési képviselőit, offshore és botrányos alapítványi pénzek miatti ügyekkel lejáratja Kecskemét hírnevét, mely nemrég szépen fénylett a Mercedes csillagától?

Köszönöm a szót!

Közlemény: Kerényi János mondjon le mandátumáról

KÖZLEMÉNY

Dr. Horváth Zsolt után újabb fideszes tisztségviselőről derült ki, hogy családjának offshore érintettsége van.

Mint arról az Index.hu és a 444.hu is beszámolt, Belize-ben,a Seychelle-szigeteken és Cipruson bejegyzett cégek a tulajdonostársak Kerényi János fideszes képviselő feleségének és fiának több cégében is.

Múlt héten kedden, pont ezekre a jelenségekre hívtuk fel a figyelmet Kecskeméten, és akkor arra kértük a megyében, valamint az egész országban képviselői mandátummal rendelkezőket, hogy nyilatkozzanak, vannak-e offshore érintettségeik.

A kormánypártiak részéről azóta is nagy a csend, nem csoda, már a napnál is világosabb, hogy miért.

Arra szólítom fel Kerényi Jánost, hogy mondjon le minden mandátumáról, közéletben betöltött szerepéről, mert mint korábban is nyilatkoztam:

„Abban az országban, ahol milliók élnek szegénységben és sokan minimálbéren tengetik életüket, ott egyetlen képviselő sem engedheti meg magának, hogy így gyarapítsa vagyonát.”

2016.04.15., Kecskemét

Király József

Quaetor-károsultak fóruma 04.18.

quaetor_041quaetor_041

A hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát

Van egy magyar közmondás, miszerint a hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Ez a közmondás jutott eszembe, amikor Kecskemét immáron nem csak országos, hanem világra szóló botrányokban is címszerepet kapott és ehhez imázsfilm sem kellett.

Kiszivárogtak ugyanis egy panamai ügyvédi iroda adatai, köztük a Magyarországról bejegyzett offshore cégek adatai is. Az újságírók először a közszereplőket vizsgálták meg, akkor bukkantak Horváth Zsolt egykori fideszes egészségügyi államtitkárra, országgyűlési képviselőnkre, aki - mint emlékeznek rá - kedvezményesen bérelhető szociális bérlakásban lakott a Luther Palotában.

Offshore céget elsősorban azok jegyeznek be, akiknek van eltitkolni valójuk, és Horváth Zsolt fideszes országgyűlési képviselőnek biztosan volt, hiszen vagyonbevallásában nem jelezte, hogy melyik cégben milyen szerepet tölt be.

A megyei MSZP szeretné elejét venni a leleplezéseknek és botrányoknak, ezért felszólítjuk minden városi és megyei fideszes és valamennyi más párt képviselőjét, nyilatkozzanak arról, hogy van-e nekik vagy családtagjaiknak külföldön bejegyzett vállalkozásuk, ha igen, mi az és mekkora részesedésben, valamint offshore cégekben, „adóparadicsomban” tartanak-e pénzt.

Nyilatkozatukat közösségi portálon pl. Facebook-on keresztül tegyék meg.

Ez azért lenne fontos, hogy az itthon becsületesen dolgozó és adózó állampolgárok erről az oldalukról is megismerhessék választott képviselőiket, és akinek van takargatni valója, az inkább adja vissza mandátumát.

Abban az országban, ahol milliók élnek szegénységben és sokan minimálbéren tengetik életüket, ott egyetlen képviselő sem engedheti meg magának, hogy így gyarapítsa vagyonát.

Ráadásul elejét vehetnénk az olyan városi legendáknak miszerint van még olyan honatyánk, aki állítólag külföldön tartja a pénzét.

Példát mutatva képviselőtársaimnak, először én kívánok nyilatkozni arról, hogy nincs külföldön bejegyzett vállalkozásom és mindenért itthon adózom.

Fogadóóra - 2016.04.07.

Április 7-én (csütörtökön) 13.00 órától - 15.00 óráig Heringes Anita országgyűlési képviselő, valamint Király József önkormányzati képviselő fogadóórát tart a Képviselői Irodán (Kecskemét, Katona József tér 18. fszt.). Képviselőink várják az érdeklődőket!