Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Facebook

Galéria

Király József napirend előtti felszólalása a KSE Kft. százmilliós büntetőügyéről

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony, Tisztelt Közgyűlés!

Múlt héten kedden Szegeden kezdődött el a kecskeméti KSE Kft.-vel kapcsolatos büntetőügy tárgyalása. Ezen a tárgyaláson én is a hallgatóság soraiban ültem, mert kíváncsi voltam arra, hogy öt és fél év után, az előző ciklusban nagy vitákat kiváltó városi cég dolgaiban az igazságszolgáltatás vajon megtalálja-e az igazi felelősöket.

Ha felidézzük az utóbbi öt és fél évet, az elhangzott interpellációkat, kérdéseket, hozzászólásokat az ellenzék részéről, az arra adott cinikus és sokszor kioktató válaszokat a korábbi polgármesterünktől, valamint a hivatal felelős munkatársaitól, akkor látszik, hogy a városi cégtől várható szakmai vezetés és a politika egyáltalán nem különült el.
Mondom ezt azért, mert az írásban tett korábbi tanúvallomások szerint az első rendű vádlott F. Zoltán, aki minden híresztelésekkel szemben a Kecskeméti Sportiskolának jelenleg is vezetője, úgy nyilatkozott, hogy a több mint két éves ügyvezetői ideje alatt szinte minden döntést, kifizetést, pénzfelvételt az elmúlt időszak városi fideszes frakcióvezetőjének, Vörösmarty Attilának a parancsára, kívánalmára tett. Éppen csak azt nem mondta, hogy folyamatosan pisztolyt szegeztek tarkójához. Természetesen a volt frakcióvezető mindezt tagadta.

A tárgyaláson az is kiderült, hogy csupán a hatodrendű kocséri cégtulajdonos vallott úgy, hogy bűnösnek érzi magát az általa elkövetett dolgok miatt. A többiek mind úgy nyilatkoztak, hogy ártatlanok, az ellenük felhozott vádakban nem érzik magukat felelősnek. Az ügyészség vádirata szerint 452 millió forintot utaltak vagy vettek ki a KSE Kft-ből fiktív számlákon keresztül és a Kft. felszámolója szerinti további követelés mintegy 350 millió forintra tehető, így összesen 800 millió forint eltűnésének nincs gazdája.

Valóban nincs gazdája? Ezt a kérdést feszegette az egyik országos vezető televízió riportere is a tárgyalás szünetében. Vajon kiderül-e, hogy ezek a pénzek kinél vagy kiknél landoltak, mert tudomása szerint a sportolók nagy része külön perekben fut a szerződésük szerinti pénzük után.

Hogyan lehetséges az, hogy egy ekkora városban, mint Kecskemét, a város vezetésének menet közben mindez nem tűnt fel. És nekem továbbra sem tisztázódott, miért tudtak elszámolni a felnőtt profi sportolók javára fiktív számlákkal az önkormányzatnál az ifjúsági és utánpótlási célra fordítható 54 millió forintos összeg egy részével. Ki falazott kinek, vagy ki menteget kit ebben az ügyben?

Nem tudom, hogy mindez valaha ki fog-e derülni, netán 4-5 év múlva egy jogerős ítélet kapcsán, de azt látom, hogy Kecskemét sportja, annak vállalkozók általi támogatása mérhetetlenül nagy kárt szenvedett ezen ügy miatt, amit máig sem tudott kiheverni.

Tanulságot azonban mindenki számára adott: egyfelől a politikának azzal, hogy a város cégeinek vezetőit ne egy parkolóban kérjük fel igazgatónak, hanem megfelelő körültekintéssel találjuk meg azokat, akik szakmailag, emberileg és erkölcsileg is képesek a közpénzt törvények szerint kezelni; másfelől az ilyen cégek vezetését elvállalók pedig álljanak ellen mindenkor azon politikai elvárásoknak, melyek törvénytelenek és számukra emberileg sem vállalhatóak.

Remélem a városvezetés és az önkormányzati cégek vezetői mindannyian tanultak ebből, és a jövőben hasonló eset nem fordul elő.

Köszönöm a szót.

Nagy bajban vannak a baromfitermelők

Már hét éve tart folyamatos karitatív akciónk

A kecskeméti MSZP-nél már 7. esztendeje hagyomány, hogy az ünnepek elmúltával is gondolnak a rászorulókra. Az idei évben sincs ez másképp, több alkalommal osztanak melegételt a város különböző pontjain.

Mint azt Király József, az MSZP országos elnökségének tagja elmondta, a Fidesz kommunikációjával szemben óriási mértékben nőtt a szegények száma 2010 óta. Tapasztalják ezt az év minden időszakában, de a zord téli hónapok során jön a legtöbb megkeresés, hogy ruhára, bútorra, tartós élelmiszerre lenne szükségük az embereknek. Kihangsúlyozta, hogy ezen a helyzeten csak úgy tud változtatni a társadalom, ha a 2018-as választáson egy új kormány kezébe adják az ország sorsát.

A kecskeméti ételosztásokról Dobos József kecskeméti elnök elmondta, hogy szomorú tapasztalataik szerint a 150-200 adag sem elég olykor. Az MSZP országos akciójához csatlakozva 2017-ben először január 14-én lesz karitatív akció, a Mezei utcai Közösségi Háznál 11:30-tól. Ezt követően, január 21-én a Széchenyivárosi kispiacon, egy héttel később pedig a Rávágy téren osztanak meleg ételt a rászorulóknak.

Király József napirend előtti felszólalása a kecskeméti közgyűlésben - 2016.12.15.

Tisztelt Polgármester Asszony!
Tisztelt Jegyző Asszony,
Tisztelt Közgyűlés!

Az év utolsó Közgyűlésén az ilyenkor szokásos számvetés mellett már az elkövetkezendő esztendő kihívásaira is fel kell készülnünk. Hogy mi minden történt velünk ebben az éven, arról több kevesebb részletességgel beszámolt a helyi és az országos média is.

Az év úgy kezdődött, hogy a farsang idején városunkba látogatott miniszterelnökünk, aki több évre elegendő ígérethalmaz csomagot is hozott magával „modern városok” címén. Márciusban a jövő évi „vizes VB” kecskeméti imázsfilm támogatása borzolta a kedélyeket országos szinten is. Sajnálom, hogy az erre elköltött több tíz millió forint ellenére sem tudunk a VB részeseivé válni új uszodánkkal. Júliustól egyetemi város lettünk. Ezt követően arra is fény derült, hogy a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak működése mégis közpénzből történik, tehát az ezzel kapcsolatos költéseket nem lehet titokban tartani. Az így nyilvánosságra kerülő dokumentumok nekünk kecskemétieknek is érdekes információkat tartalmaztak, melyből kitűnik, hogy a Matolcsy-Szemerey családi kapcsolatok haszonélvezői városunkban is jól élnek. Szeptemberben a KSE Kft. törvénytelen ügyleteinek nyomozása vádemeléssel lezárult és az ügy nyilvánosságra kerülése után több mint 5 évvel talán el is kezdődnek a bírósági tárgyalások. Sajnos iskoláinktól is elköszönhetünk ebben az évben, hiszen azok az egyházi fenntartásúakon kívül mind állami kézbe kerülnek, igaz, mint utólag kiderült, egy külön adó kivetésével mégis mi fogjuk őket finanszírozni.

Természetesen a kiragadott példák mellett nagyon sok minden más is történt városunkban, melyekre büszkék lehetünk, így többek között a Mercedes gyár bővítésére és más befektetők megjelenésére is. Nagyon bízom benne, hogy az általuk befizetett helyi adók városunkban hasznosulnak majd és ebből nem von el további pénzeket a kormányzat. Ugyanis van mire költenünk, hiszen ebből tudjuk fejleszteni például a város útburkolatait, közintézményeinket.

Szintén büszkék lehetünk azokra a kiválóságainkra, akik méltán kaptak országos, megyei és városi kitüntetéseket és elismeréseket. Ezúton is gratulálok nekik.

Ebből az évből már csak néhány nap van hátra. Az ünnepvárás, az Ádvent idején – melyet a Hanuka fénye is bevilágít – a családok többsége készül a karácsonyi ünnepekre, próbálja figyelmét a hozzátartozói, a család felé fordítani, a külvilág zajos, sietős mindennapjait pedig igyekszik erre az időszakra háta mögött hagyni. Sajnos ez sokaknak nem mindig sikerül, hiszen akár szűkebb, akár tágabb világunk nap mint nap újabb megpróbáltatások elé állít minket. Ebben óriási felelőssége van a mindenkori politika formálóinak, így helyben nekünk is.

A szeretethiány mellett sokaknak szembesülni kell azzal, hogy nem jutnak meleg ételhez a karácsonyi időszakban sem. A városi élelmiszerosztások és más karitatív tevékenységek az ünnep elmúltával kifulladnak. Éppen ezért szeretném arra felhívni a figyelmet, hasonlóan ahhoz, ahogyan mi, szocialisták évek óta tesszük, a következő hónapokban is biztosítsunk meleg ételt a rászorulóknak és segítsük őket abban, hogy otthonuk fűtése is biztosított legyen.

E gondolatok mellett kívánok áldott, békés karácsonyt és egy sikeresebb, boldogabb új évet Kecskemét minden polgárának a szocialista frakció nevében! Külön szeretném köszönetünket kifejezni a Városháza dolgozóinak és mindazoknak, akik egész éves tevékenységükkel segítették közgyűlési munkánkat.

Köszönöm a szót!

Azonnali intézkedések kellenek a Megyei Kórháznál

Király József napirend előtti felszólalása Kecskemét Közgyülésén (2016.11.24.)

Egy olyan problémára hívnám fel a figyelmet, amely minden kecskemétit érinthet. Ez pedig nem más, mint a Bács-Kiskun Megyei Kórház körül kialakult helyzet.

Egyre több kecskeméti polgár keres meg azért, mert mind a kórház és rendelőintézet túlzsúfoltsága, mind az intézmény megközelítése nem méltó városunkhoz. Annál is inkább, mert jó néhány évvel ezelőtt nem voltak ilyen problémáik. Városi képviselőként, nem mehetek el szó nélkül amellett, hogy kórházunkban és szakrendelőnkben oly mértékben megnőtt a betegek száma, amely már veszélyezteti az ellátást és hátráltatja a gyógyítás lehetőségeit. Azzal, hogy a kormányzat egyre nagyobb területek ellátására jelölte ki kórházunkat, és nem adott hozzá megfelelő infrastruktúrát, gyógyító létszámot, feszültséget teremtetett mind az orvosok és a munkájukat napról napra áldozatosan végző ápolók, mind az ellátásra jelentkező betegek között, mely a mai napig is fennáll. Ezt még tetézi az, hogy a kórház rendszeresen alulfinanszírozottan működik, melyet a betegeken túl az ott dolgozók is éreznek.

A zsúfoltság ma már nem csak a kórház falain belül érzékelhető, hanem a körülötte lévő közterületeken is. A parkoló járművek az intézmény körüli zöldfelületet sem kímélik, ráadásul teszik ezt a gyalogjárdákon áthajtva. A széchenyivárosi lakótömbök közötti parkolókban szintén feszültséget okoz a helyzet. Ez utóbbival kapcsolatban korábban már Dobos József képviselőtársam interpellált, mégsem változott semmi. Valamit sürgősen tenni kell, hogy ezek a sokszor áldatlan állapotok megszűnjenek, és városunk egy olyan egészségügyi szolgáltatást tudjon nyújtani, amely méltó hírnevéhez.

Ezért arra kérem országgyűlési képviselőinket, dr. Salacz Lászlót és dr. Zombor Gábort, hogy a megyei kórház túlterheltségének megszüntetése miatt kezdeményezzenek konkrét lépéseket az országgyűlésben.

Polgármester asszony pedig a kórház körüli parkolási káosz felszámolása végett egyeztessen a kórház vezetőivel.

Köszönöm a szót!

Közlemény

A Magyar Szocialista Párt Bács-Kiskun megyei Területi Szövetsége szolidáris az MBMH Vasas Alapszervezetével, amely szerdán megalapította sztrájkbizottságát a kecskeméti Mercedes-gyárban.

Szövetségünk teljes mértékben egyetért a Szakszervezet követelésével, és felajánljuk segítségünket sikeres működésükhöz.

Király József
Magyar Szocialista Párt
Bács-Kiskun megyei Területi Szövetségének elnöke

Kecskemét polgárai Európát választották

Király József napirend előtti felszólalása Kecskemét közgyűlésén (2016.10.27.)

Tisztelt Polgármester Asszony!

Tisztelt Jegyző Asszony,

Tisztelt Közgyűlés!

Nagy öröm számomra, hogy Kecskemét polgárai Európát választották a legutóbbi népszavazáson - vagy inkább kormányszavazáson – azzal, hogy városunkban is, ugyanúgy mint az egész országban, érvénytelen és eredménytelen lett ez a referendum.

Szeptemberi napirend előtti felszólalásomban is felhívtam a figyelmet arra, mennyire fontos az, hogy tudjunk élni azzal a lehetőséggel, amellyel a Mercedes 2008-as idejövetele adott számunkra.

„Mi egy közös európai házat építünk, melynek alapkövét tesszük le. Most még vendégek vagyunk, de hamarosan otthon érezzük magunkat.” - mondta Michael Friess 2009-ben, amikor is a Mercedes gyár alapkövét helyezte el Bajnai Gordon akkori miniszterelnök és korábbi polgármesterünk Zombor Gábor jelenlétében. Polgármesterünk akkor büszkén mondta, hogy a városunk, a kormányzat és a befektető példás együttműködése gyümölcseként valósulhatott meg a gyár idetelepülése.

Bajnai Gordon úgy fogalmazott, hogy ha fontos nemzeti ügyekben minden város úgy működne együtt a Kormánnyal, ahogyan Kecskemét is tette, akkor Magyarország már nem itt tartana, hanem sokkal előrébb. És valóban elmondhatjuk, hogy mindenki tette a dolgát, hiszen a kormányzat soron kívül nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű nagy beruházásnak nyilvánította a Daimler-projektet, azaz szabad utat adott különböző hatósági engedélyek határidejének lerövidítéséhez, képzési támogatást biztosított, emellett a gyár vasúttal történő összeköttetését is finanszírozta. Egyes források szerint mintegy 45 milliárd forinttal támogatta az akkori szocialista Kormány a Mercedes Kecskemétre települését.

De közvetlenül a várost is támogatta azzal, hogy ezt követően szinte soron kívül fogadták be a város Európai Uniós pályázatait, többek között a Rákóczi út revitalizációját, a Városi Mozi felújítását, a Mezeiváros-Ürgés projektet, a Bozsó Múzeum bővítését, panelprogramjainkat, és nem beszélve az akkori főiskola (Gamf) különböző fejlesztési projektjeiről, vagy az intermodális csomópont beindításáról. És még lehetne sorolni. Mindezek több milliárd forintra tehetőek. Ugyancsak ezt követően épülhetett meg a Megyei Kórház új szárnya 13 milliárd forintért. Tehát fogalmazhatok úgy, hogy mindenki tette a saját dolgát és ezzel senki sem kérkedett, hiszen ez a beruházás nem csak Kecskemétet szolgálja, hanem Magyarországot is.

Éppen ezért érthetetlen számomra, hogy az akkori időben a Daimler-projekt városi felelőse, jelenlegi polgármesterünk, közelmúltban az Autopro c. szakportálnak úgy nyilatkozott, hogy csak a városnak és az akkori és mostani fideszes vezetésnek köszönhetően került ide a gyár. Felszólalásomban nincs rá időm, hogy az általa elmondottak nagy részét cáfolni tudjam, de különösképp érthetetlen számomra az a kijelentése, hogy „ az akkori kormányzattól nem sok segítséget kaptunk.”

Ezért arra kérem Polgármester Asszonyt, hogy mielőtt ilyen felelőtlen nyilatkozatokat tesz, kérdezze meg előző polgármesterünket Zombor Gábort is, de az is elég, ha az interneten utánanéz annak, hogy mi is történt a közelmúltban.

Javaslom, hogy az elbukott gyűlöletkeltő népszavazásuk után tekintsünk a jövőbe, és hagyjuk már abba a múltunk állandó elferdítését, másként magyarázását, és tényleg viselkedjünk európai magyarként, hiszen ez szolgálja csak közös jövőnket itt városunkban is.

Köszönöm a szót!

Király József beszéde az október 22-ei fáklyás felvonuláson

Tisztelt Emlékezők,
Hölgyeim és Uraim,
Kedves Barátaim!

„A szabadság ott kezdődik, ahol megszűnik a félelem.” – mondta Bibó István, az 1956-os Nagy Imre Kormány államminisztere, a 20. század egyik legnagyobb demokrata politikai gondolkodója.

60 évvel ezelőtt hasonló gondolat járhatott a forradalmat elindító fiatalok fejében, akik között Édesapám is ott volt műegyetemistaként. Akkor egy külső hatalom és egy belső zsarnokság ellen lázadtak az emberek. Munkások, értelmiségiek, városlakók és vidékiek, falun élők, öregek és fiatalok, egyetemisták, sőt gyerekek, „pesti srácok” harcoltak a szabadságért.

A magyar emberek az elmúlt század történelmében kétszer is diktátorok, elnyomó eszmék kényszerében voltak kénytelenek élni. A válság ismét előhívta a világban a „könnyebb megoldást” kínáló szélsőségek demagógiáját, a hatalom centralizálása iránti igényt, a rend óhajtását, ezenközben mondvacsinált „ellenségek” megnevezését, melyek mind a diktatúrák kialakulásához vezető út első lépései.

Ezek ellen harcoltunk 1956-ban, és a mai emlékezés is abban kell megerősítsen minket, hogy soha többé ne engedjünk ilyen csábításnak. Soha többé kényszeréletet, ránk erőltetett gondolatokat, szabadságunkat korlátozó intézkedéseket, törvényeket, hatalmakat.
Mondom ezt azért, mert az utóbbi idők történései bebizonyították, hogy a FIDESZ a demokráciából diktatúrát épít. Hiszen lábbal tiporják a jogállamiságot, felszámolják a tan- és sajtószabadságot, rokoni és haveri köri mutyit folytatnak a gazdaságban.

A magyart magyarral szembeállító nemzetellenes magatartásukhoz áldást kérnek az egyháztól, de közben összekacsintanak a pogány múltat visszakívánó szervezetekkel. Szent István királyunkra hivatkozva jelenleg pedig Európát tagadják meg éppen. Jövőbenézés helyett a két világháború közötti szegény Magyarországba akarják taszítani népünket. Orbán Viktor és klánja semmi mást nem akarnak, csak uralkodni rajtunk.

Mi nem ilyen országot akartunk és akarunk gyermekeinknek, unokáinknak. Nem egy lopakodó diktatúrában akarunk élni, ahol előbb-utóbb kézből etetnek minket, és nem akarunk állandóan a névtelenség és a sötétség álarcába bújni azért, mert másképp gondolkodunk, mint más honfitársaink.

Félelem nélküli, jövőbe tekintő Magyarországot akarunk. Ehhez a változás iránti igény ott él minden szívben. A magyar emberek gondolatait nem lehet bezárni és megfélemlíteni, ezt bizonyítja 1848 és 1956 példája.

A független, szabad és erős Magyarország születésének napja ez – és a független, szabad és erős Magyarország megvédésének ideje.

Emlékezzünk 60 évvel ezelőtti elődeink bátor kiállására a szabadságért. Egyúttal merítsünk erőt példájukból, emeljük fel fejünket és merjünk változtatni a mostani rendszeren, mert csak így válhatunk méltó utódjaikká.

József Attila a „Levegőt!” című versében így fogalmaz:

„Az én vezérem bensőmből vezérel!
Emberek, nem vadak –
elmék vagyunk! Szivünk, mig vágyat érlel,
nem kartoték-adat.
Jöjj el, szabadság! Te szülj nekem rendet,
jó szóval oktasd, játszani is engedd
szép, komoly fiadat!”

Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Dobos József a városi szervezet új elnöke

Az MSZP Országos Elnökségébe választották még korábban Király Józsefet. Az MSZP alapszabálya szerint egy személy csak két vezető tisztséget tölthet be, így az országos testület mellett a Bács megyei elnökséget választva, lemondott kecskeméti elnökségéről.

Az október 20-án, csütörtökön tartott tisztújító taggyűlésen a tagság Dobos Józsefet választotta a helyi szervezet új elnökének.

A választás nem érinti az önkormányzati munkát, továbbra is Király József látja el a frakcióvezetői teendőket a kecskeméti közgyűlésben.

Emlékezzünk tisztességgel '56 hőseire

Az MSZP Kecskeméti Szervezete nem kíván a FIDESZ-szel együtt ünnepelni október 23-án. Ennek oka, hogy Orbánék a demokráciából diktatúrát építettek, a jogállamiságot lábbal tiporják, a sajtószabadságot korlátozzák, és pártkegyeltjeik ülnek minden vezető poszton.

Mindezzel nem tudunk azonosulni, éppen ezért külön emlékezünk meg a 60 évvel ezelőtti forradalom hőseiről, eseményeiről.
Szeretettel várunk mindenkit október 22-én szombaton 18:00 órakor a Kossuth szobornál, ahonnan közösen vonulunk majd át ide az ’56-os emlékműhöz, hogy elhelyezzük az emlékezés virágait és mécseseinket.

Köszönjük, hogy velünk ünnepelnek.