Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Igazságot kell szolgáltatni a magyar mezőgazdaságban

Kedden reggel a kecskeméti piacon tartott sajtótájékoztatót Gőgös Zoltán, az MSZP agrárszakembere, illetve Király József Bács-Kiskun megyei elnök a vidékfejlesztési programok során felmerült gyanús esetekről.

Teljesen át kell szabni a magyar vidék és agrárium támogatási rendszerét, az új alapok megteremtésével együtt pedig igazságot kell szolgáltatni – mondta el bevezetőjében Király József.

Majd azt is hozzátette, hogy az MSZP vidékfejlesztési programtervezete többek között azokra a kérdésekre, problémákra ad választ, amelyek 2010 óta sújtják a vidéket. Ezek a pontok összhangban vannak az Európai Unióban – Szanyi Tibor kezdeményezésére – elindult okos falvak (Smart Villages) programmal. Ilyen elemek például a kis településekről való elvándorlás megállítása, a helyben megteremtett munkalehetőségek, amelyek kiszámítható megélhetést biztosítanak hosszú távon. Továbbá nem elhanyagolandó az internet minél szélesebb kiterjesztése, hogy mindenki csatlakozni tudjon az információs társadalomhoz. Végezetül, de nem utolsó sorban kitért a Duna-Tisza közi különálló programra, amelyet a Bács megyei szocialisták dolgoztak ki, és amelynek fő célja egy öntözőcsatorna kiépítése, amely megoldaná a vízgazdálkodási problémákat.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő kiemelte, hogy igazságot kell tenni sok területen Magyarországon, így a mezőgazdaságban is, hiszen milliárdok, jelentős földterületek tűnnek el kézen-közön. Példaként említette a korábbi fideszes fülöpházi polgármestert, Balogh Józsefet is – ismertebb nevén a vak komondoros -, aki több projektre is lehívta a vidékfejlesztési uniós pénzeket, és láthatóan ezek mára befuccsoltak, vagy el sem kezdődtek.

A kecskeméti piacon tett látogatásával kapcsolatban elmondta, hogy sok valódi őstermelővel beszélgetett, és a legnagyobb probléma továbbra is a bonyolult és drága rendszer, amelybe belekényszerítették őket. Véleménye szerint az osztrák modellt kellene hazánkban megvalósítani, amely sokkal igazságosabb teherviselést jelentene.