ÉFP Platform az adócsomag tervezetről

Nehéz pusztán közgazdasági szakmai alapon értékelni Gyurcsány Ferenc ma nyilvánosságra hozott adócsomagját, amikor ennek célja deklaráltan is mindenekelőtt az, hogy politikai kompromisszum szülessen és "legyen Magyarországnak 2009-ben is költségvetése". A nem kis feladat röviden így szól: maradjanak meg a szociális vívmányok, ne növekedjen az államháztartási hiány, továbbá növeljük a gazdasági aktivitást is, azaz adócsökkentéssel biztosítsunk több forrást a vállalkozásoknak és növeljük a foglalkoztatottságot! Az adócsomag tartalmának részleteivel nem kívánom terhelni a hírlevél olvasóit, hiszen az a mai sajtóban szinte minden lapban elolvasható, különösen jó összefoglaló található Indexen.

Az adótábla egyes tételeinek ide-oda tologatásának részletei nélkül a lényeget a következő mondattal lehetne összefoglalni: évről évre fokozatosan csökkentsük a munkát terhelő járulékokat (továbbá a személyi jövedelemadó-elvonást és a vállalatok különadóját), azonban mindezt csak és kizárólag olyan mértékben tehetjük, amennyire a gazdaság fehéredik és amennyire ebből többletbevétele származik a költségvetésnek.
Az SZDSZ kívánságára (no meg a politikai propaganda kedvéért) meg van ugyan célozva egy évi háromszázmilliárdos irányszám, azonban ha a fehéredésből ennek csak töredéke folyik be, akkor az első év után automatikusan töredékére esik (esetleg le is áll) a további adócsökkentés. (Az első éves adócsökkentés fedezete pedig részben további megszorítások, részben pedig más adó- és járuléknemek emelése lenne.)

Véleményem szerint az adócsomag problémáját nem elsősorban az okozza, ami benne van, hanem az, ami hiányzik belőle. Véleményem szerint az teljesen rendben van, ha egy Kormány a külső és belső politikai nyomás hatására mérsékelt és feltételhez kötött (fehéredik-e a gazdaság) adócsökkentésekbe kezd, politikailag még az is érthető, ha mindezt megpróbálja minél grandiózusabban publikálni (1200 milliárdos adócsökkentés 4 év alatt!), a problémám inkább ezúttal is azzal van, hogy bár most is szó volt az egyszerűsítés céljáról, az adórendszer mégse egyszerűsödik, hanem még tovább bonyolódik!

Az adómorált sokkal jobban javíthatná, és ezzel a gazdaságot sokkal jobban fehéríthetné az egyszerű és átlátható szabályrendszer, mint néhány százalékos járulékcsökkentés. A rengeteg kisadó, természetbeni juttatások adókedvezményei, SZJA-kedvezmények és kivételek, továbbá a sokat szidott adójóváírás megszüntetéséről a részletes tanulmányunk és a rendezvényeink összefoglalói egyaránt megtalálhatók a honlapunkon.

Az adócsomagban azonban az adójóváírás és a kisadók megszüntetésére csak egy zsenge távlati ígéret hangzik el (2010 utánra). A gazdaság kifehérítését szolgáló, jó ötletnek tartom azonban azt a javaslatot, hogy tegyék kötelezővé a bérek és a nagyobb összegű vásárlások átutalással történő kifizetését.

Dr. Kertész Krisztián