Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Dr. Brúszel László napirend előtti felszólalása 2014.03.13.

Tisztelt Közgyűlés!

Nekünk, magyaroknak különösen fontos érdekünk, hogy Ukrajna békében éljen és területi egységét, szuverenitását külső hatalom ne veszélyeztesse, az ott élő magyarok és más nemzetiségek egyéni és kollektív jogai ne sérüljenek.
Oroszország beavatkozása Ukrajna belügyeibe azzal fenyeget, hogy a békés világrendet fenyegető háborús helyzet alakul ki Európában, Magyarország szomszédságában. Ennek hatásai ma még felmérhetetlenek, közvetlen következményeit sajnos már most érzékeljük.

Minket, kecskemétieket különösen érzékenyen érint az, ami Ukrajnában, a Krím-félszigeten történik, hiszen két ukrajnai testvérvárosunk Beregszász és Szimferopol.

Szimferopol legrégebbi testvérvárosa Kecskemétnek, és tudjuk - mert a két város közötti kapcsolat újra élő volt az elmúlt években - hogy Szimferopol városa nagyon készült Ukrajna EU csatlakozására. A városban többségben lévő orosz és a kisebbségben lévő ukrán, tatár lakosság eddig jól megvolt egymással az elmúlt években és nem merült fel bennük másik államhoz való csatlakozás lehetősége.

Régi történelmi tapasztalat, hogy ha egy államot külső támadás, vagy belső polgárháború fenyeget, akkor legelőször a nemzeti kisebbségek kerülnek veszélybe. Ez pedig megtörténhet a kárpátaljai magyarokkal, de más nemzeti kisebbségekkel is. Ezért fontosnak tartjuk, hogy a demokratikus Ukrajna az európai normák szerint biztosítsa a magyar és minden más nemzeti kisebbség egyéni és közösségi jogait.

Nem kívánjuk, hogy Magyarország beavatkozzon más államok belügyeibe, de nem maradhatunk tétlenek akkor, amikor azt készül, ami ellen a magyar rendszerváltás 1989-ben megtörtént.

Ezért felhívunk minden, a demokráciát és a független Magyarországot szerető és tisztelő magyar embert, hogy álljon ki az egységes és demokratikus Ukrajna mellett, a békéért.

Felszólítjuk Orbán Viktor miniszterelnököt, a magyar kormányt, hogy az erőteljesebben emelje föl szavát Ukrajna egységéért, szuverenitásáért, az Ukrajnát ért orosz katonai agresszió és az Ukrajnára nehezedő politikai nyomásgyakorlás ellen.

Javasoljuk, hogy Ukrajna iránti szolidaritásunk jeleként mindaddig, amíg nem lesz béke és nyugalom Ukrajnában, függesszük ki a Városháza előtti zászlórúdra Ukrajna, valamint a két testvérvárosunk lobogóját.
Tisztelt Közgyűlés!

Bármi is történik a közeljövőben Ukrajnában, Ukrajna körül, Európában már semmi sem lesz ugyanúgy, mint a válság előtt volt. Az elmúlt évtizedekben nehezen kialakult bizalom Oroszország iránt, elillant. Az idősebb korosztályokat meglegyintette ismét a hidegháború szele, a fiatal nemzedékek pedig megláthatták azt, hogy milyen az, amikor az orosz medve kijön a barlangjából.

Fizikailag messze van egymástól Paks és a Krím, de a mai nemzedékek számára bizonyosan az orosz erőszakos gazdasági és politikai térhódítás szimbólumai lesznek. Ha az Orbán-Putyin paktum szerint Paks II. megépül - reméljük, hogy ezek után már nem - akkor az nem az évszázad legnagyobb üzlete lesz, hanem az orosz hatalmi befolyás eszköze és jelképe, a magyarok pedig I. Putyin, II. Putyin és III. Putyin adósrabszolgái több nemzedéken át.

Tiszteljük egymás népét és nemzetét, legyenek kölcsönösen előnyös gazdasági kapcsolatok országaink között, de nincs szükségünk „örök barátsági jelképek”-re. A keleti szél, vihart és jeget hozott. Abból pedig nem kérünk itt, a Duna mentén.