Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Brúszel László napirend előtti felszólalása 2014.02.12.


Tisztelt Közgyűlés!

Közel egy évvel ezelőtt, napirend előtti felszólalásomban azt kérdeztem, hogy ha a ténylegesen most sem a profitra törekvő helyi közszolgáltatások díjait – víz, és csatornadíj, szemét díj - központilag csökkentik, akkor kompenzálja-e a kormány az ezzel járó bevétel kiesést a tulajdonos önkormányzatnak, vagy cégének? Mert, ha nem, akkor önkormányzati segítség nélkül rohamosan romlani fog a közszolgáltatások színvonala, elmaradnak a szükséges beruházások, fejlesztések, jönnek az elbocsátások, és a fogyasztók – mi emberek – majd szidjuk az önkormányzatot, mint aki mindenért felelős, ami helyben történik!

És mi lesz azokkal a kecskemétiekkel – kérdeztem akkor - akik komoly tartozásokat halmoztak fel önkormányzati tulajdonú közszolgáltatóknál, víz-, csatorna-, és távfűtési díjakból, szemétdíjakból, lakbérekből és ezek a tartozások csak nőnek, növekednek?!

Akkor még nem számoltam azzal, hogy a kormány – a szolgáltatási díjak kötelező csökkentésén túl - további drasztikus adóterhekkel sújtja az önkormányzati cégeket is, vezetékadó, szemétlerakati díj, talajterhelési díj, útdíj és persze közvetetten sújtja őket is mindazon adó és illeték, amelyeket a kormány például a bankokra, pénzintézetekre terhel.

Nemrég oda nyilatkozott Kecskemét és a régió eddig egyik legerősebb önkormányzati közszolgáltató cégének vezetője – BÁCSVÍZ Zrt. – hogy „a rezsicsökkentés és a közművezetékhez kapcsolódó adó komoly kihívást jelentett 2013-ban a hazai nagy szolgáltatók számára”. Majd azt olvashattuk, hogy „a nehéz körülmények ellenére üzemi veszteség nélkül zárta az évet”. Miközben az elmúlt években több százmilliós nyereséggel zárta az évet a BÁCSVÍZ, melyből Kecskemétre is jutott különböző felújításokra, fejlesztésekre.

Elmondta az elnök-vezérigazgató azt is, hogy a díjcsökkentés hatása jelenleg nem érezteti hatását a kintlévőségekre, jelentősek a lakossági tartozások. Ezzel persze foglalkozniuk kell, vannak terveik a csökkentésükre.

Hasonlóan nyilatkozott a napokban, ugyanebben a lapban a Kiskunsági Víziközmű-Szolgáltató Kft. általános ügyvezető igazgatója – amely Kalocsa, Kiskőrös és Kiskunhalas térségében végzi a vízszolgáltatást – hogy „a rezsidíjat még ki tudják gazdálkodni, de a vezetékadót azonban már nem. Ha a kormány nem lép ebben az ügyben, jövőre gondok lehetnek a vízszolgáltatás területén.”
Elmondta a vezető azt is, hogy „éves szinten 200 millió forintnyi rekonstrukciós felújítás marad el”. (Zárójelben: Nem tudom, állásban vannak-e még az interjúk elkövetői….? Vagy majd jön 8 db optimista nyilatkozat?)
A fentiekből is látható, miközben a kormány csökkenti a víz-, a csatorna-, a hulladékszállítás-, a kéményseprés és a távfűtés díjait, ezzel egyidejűleg többszörös adóterhet rak a szolgáltató cégekre. Ennek és a kötelező díjcsökkentéseknek együtt az lesz a következménye, hogy a helyi szolgáltató cégeinknél veszteségek alakulnak ki, elmaradnak a szükséges felújítások, korszerűsítések, majd romlik a szolgáltatás színvonala, s végül komoly pénzügyi injekciók nélkül a cégek becsődölnek.

A díjcsökkentéseknek pedig azért nincs csökkentő hatása a lakossági kintlévőségekre, mert a napi megélhetés más költségei elviszik a díjcsökkentés megtakarításait. Lásd például Kecskeméten a tűzifa program, amelyre már a második tízmillió forint megy, a nagy igények miatt.

Vagyis mi, mindannyian fizetjük meg a hozzá nem értő gazdaságpolitika és a szemfényvesztő propaganda árát.

Tavaly azt javasoltam – egyebek között – hogy önkormányzatunk

- a meglévő tartós közszolgáltatási díjhátralékok csökkentése és az önhibájukon kívül kilátástalan helyzetbe került családok kimentése érdekében készítsen szociális családvédelmi tervet, és

- a helyi közszolgáltatást ellátó cégeink talpon maradása és a szolgáltatás biztonsága érdekében, dolgozzon ki gazdasági intézkedési tervet.

Most is javasolom, hátha értő fülekre talál….

Köszönöm figyelmüket!