Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Bajnai Gordon hétfői sajtótájákoztatója kormányfői jelölésével kapcsolatban

Bajnai Gordon elmondta: az országgyűlés többségét adó pártok felkértek arra, hogy vállaljam a miniszterelnök jelöltséget. Vállaljam el egy válságkezelő kormány vezetését. A felkérést megelőzően az érintett pártok különböző testületeivel, köztük az országgyűlési képviselőcsoportokkal ismertettem a programomat. A hivatalos felkérés a válságkezelő kormány vezetésére ezt követően érkezett programom és szigorú feltételeim ismeretében és azok elfogadását követően. Mivel a válságkezelő program végrehajtásához várhatóan rendelkezem parlamenti többséggel, az elmúlt hét méltatlan, sokak számára talán megalázó fejleményei ellenére is elvállaltam ezt az embert próbáló, nehéz, de meggyőződésem szerint hazafias feladatot.

Azért vállaltam pártonkívüliként, politikai ambíciók nélkül, gazdasági szakemberként a miniszterelnöki feladatot, mert -mint minden honfitársam- szeretem a hazámat. Hazánkat most a gazdasági válság veszélye fenyegeti. Ez azt is jelenti, hogy Magyarországnak nincs vesztegetni való ideje, nincsenek felesleges hónapjai arra, hogy az állam működtetésében végre gyökeres változtatásokat hajtsunk végre. Magyarországon ezekben a hetekben, hónapokban százezrek figyelik ijedten, néha rettegve a forint árfolyamát, mert több mint hétszázezer család otthona és több mint egymillió család autója múlhat az árfolyamok ingadozásán. Honfitársaim százezreinek állása, munkahelye, megélhetése múlik azon, hogy hogyan kezeljük ezt a válságot - folytatta Bajnai Gordon.

Az új miniszterelnök-jelölt kifejtette: késlekedés nélkül, azonnal cselekedni kell. Minden belpolitikai vitával, egymás elleni kampányolással eltékozolt hét százmilliárd forintokba és munkahelyek ezreibe kerülhet az országnak. Az elvesztegetett idő egyre mélyebb válságba taszíthat minket, ezáltal egyre messzebb kerülhetünk attól, hogy mi, magyarok is euróval fizethessünk. A mai bizonytalanság azonnali megoldására van szükség. Kemény, de gyógyító hatású lépésekre megtételére.

Ha megkapom a parlamenti többség támogatását, nem fogok tétlenkedni, szavaimmal nem fogok politizálni. Nyíltságot, egyenes beszédet ígérek. Kimondom nyíltan a legelső pillanatban: e program végrehajtása fájni fog. Sokaktól követel majd áldozatot, lemondást. Érinteni fog minden magyar családot, minden magyar embert. Őszintén hiszek azonban abban, hogy meg lesz az eredménye. Ha e programot következetesen, politikai vitáktól mentesen lesz képes végigcsinálni Magyarország, akkor új távlatokat nyithatunk az ország számára - mondta Bajnai.

Ha nem változtatunk a dolgok menetén gyökeresen és azonnal, akkor Magyarország nem tudja elkerülni, hogy a válság még jobban benyomuljon a magyar vállalkozások és családok hétköznapjaiba. Ezt kell, és ezt lehet megelőzni. Ehhez az kell, hogy a politikai "bénultságot", meghatározott feladattal, meghatározott időszakra megbízott válságkezelő kormány váltsa fel. A válságkezelő munka, amelynek elvégzésére készülünk nem a programot támogató politikusok rövid távú érdekeit fogja szolgálni. Nehéz támogatni, mert nehéz döntések sorából áll - fejtette ki Bajnai Gordon.

A politikusoknál és pártoknál most legyen fontosabb az ország mindenkinek! Véleményem szerint az előrehozott választás "nem ördögtől való", de a válságkezelő kormány és az ország érdekét szolgáló, gyors és határozott lépesek végrehajtása mindaddig jobb megoldás Magyarország számára, mint bármi más, amíg a program megvalósításához meg van a parlament felelős többségének határozott, nyilvánvaló támogatása. Én partnere, együttműködő társa kívánok lenni mindenkinek, akinek van programja és szándéka a válság megoldására, a magyar gazdaság és ezen keresztül az ország megerősítésére. A következő hetekben egyeztetéseket kezdeményezek a válságkezeléséhez hozzátenni tudó és akaró szakmai és politikai szervezetekkel, köztük az országgyűlés valamennyi pártjával. Nekem nem számít, ki bal és ki jobboldali. Magyarországnak most mindenki támogatására szüksége van - fejezte be tájékoztatást Bajnai Gordon.