Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Az MSZP válasza a hazai agráriumot érintő klímaváltozásra

Király József, a szocialisták megyei elnöke rávilágított, hogy a világszerte súlyos környezeti károkat okozó klímaváltozás szűkebb hazánkat, a Homokhátságot is érinti. Az idei nyár extrém forróságot hozott, ám a tendencia nem új keletű, így a Magyar Szocialista Párt agrárprogramjában külön helyet szentelt a probléma megoldására.

- Nem megengedhető, hogy hazánkat több víz hagyja el, mint amennyi érkezik! Az öntözés jelentőségét a globális felmelegedés tovább erősíti. Az öntözés fejlesztését tehát kiemelten kell támogatni, az Európai Unió erre felhasználható támogatásait szó szerint be kell csatornázni. A Homokhátság az ország legjelentősebb tanyai térsége, de a termelést, munkahelyteremtést akadályozza a vízhiány, a talajvízszint folyamatos csökkentése. Az elsivatagosodást megállítani egy csatorna-rendszerrel lehetne, amelyre a javaslatot már kétszáz éve megfogalmazta őseink. Ennek a Duna-Tisza közi csatornának a megépítését szorgalmazza az MSZP – mondta Király József.

Gőgös Zoltán országgyűlési képviselő, az MSZP agrárszakembere mindenek előtt az Államtitkárság előtti teresedésen látható parlagfűre hívta fel a sajtótájékoztatóra kíváncsi hivatali dolgozók figyelmét.

Majd visszatérve a sajtótájékoztató témájához elmondta, hogy a jelenlegi vidékfejlesztési rendszer átalakításra szorul, és ezt a Botka-kormány 2018-ban el is fogja kezdeni a kormányváltás után.

- A két évet csúszó kertészeti pályázatok eredményhirdetése nemrég megtörtént, ám azt további másfél éves időszak előzte meg. Mondanom sem kell, hogy ilyen csúszást a beruházások nem tudnak elviselni, hiszen változnak a kapacitások. Ez a rendszer hibás, ezen változtatni kell. Az EU-s pénzek felhasználását ésszerűvé, egyszerűvé, korrupciótól mentessé kell tenni, és olyan fontos, kiemelt projekteket kell támogatni többek között, mint ami az előbb említett csatorna a Duna-Tisza közén.

Végezetül, de nem utolsó sorban Gőgös Zoltán arra is kitért, hogy a 27%-os áfát csökkenteni kell a zöldségeken és gyümölcsökön is, erre ad be törvényjavaslatot az országgyűlésnek.

A sajtótájékoztató egy előre nem tervezett akcióval, parlagfű-mentesítéssel ért véget.