Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Az alpolgármester lemondását követeli a kecskeméti MSZP

A sajtótájékoztatót Király József, az MSZP helyi elnöke nyitotta, s visszautalt a 2010-es választási kampányra, ahol már jelezték, hogy súlyos adósságállománya van Kecskemétnek, több mint 20 milliárd forint. Hozzátette, hogy ezt Szemereyné Pataki Klaudia anno cáfolta, 11 milliárdot ismert el a gazdasági ügyekért felelős alpolgármester 2010 szeptemberében.
Ezt követően idézett az ÁSZ-jelentésből is a politikus, s kiemelte, hogy abból egyértelműen kiderül, hogy Szemereyné korábbi nyilatkozata erősen csúsztat. Az élményfürdő beruházással is kiegészült adósság mára már a devizaárfolyamokat is tekintve 30 milliárd fölé rúg, ha a tanulmány számaira támaszkodnak. Király József számításai szerint ez 280 ezer forintos tehert jelent minden egyes kecskeméti lakosra nézve.

A jelentéssel kapcsolatban még elmondta, hogy bár kifelé azt kommunikálta a városvezetés, hogy mindent rendben talált az ÁSZ, ez nem teljesen igaz, hiszen a polgármester és a jegyző számára is fontos feladatokat írtak elő, melyek jól mutatják, hogy nem volt rendjén Kecskemét gazdálkodása. Ilyen például a folyamatban és tervezetben lévő beruházások felülvizsgálata, valamint annak a tervezetnek a kialakítása, hogy hogyan fogja törleszteni a város az tetemes adósságait – tette hozzá. Mint elmondta, az a céljuk, hogy kikerüljön a város ebből az adósságcsapdából, s ezért javasolják, hogy a fideszes városvezetés ne trükközzön tovább a költségvetéssel, közösen találjanak ki olyan megoldást, mellyel Kecskemét spórolhat, s tudja rendben fizetni kötelezettségeit.
Eztán felszólították Szemereyné Pataki Klaudia alpolgármestert, hogy az ÁSZ-jelentés ismeretében mondjon le posztjáról. A városvezetéstől, illetve a Fidesz-KDNP frakciótól pedig azt kérik, hogy fektessék le egy teljesen új gazdálkodás alapjait, mert az utóbbi idők politikája nem folytatható tovább, csődbe viszik Kecskemétet.

Az utóbbi napokban napvilágot látott hárommilliárdos közbeszerzésre is kitért az MSZP kecskeméti elnöke. Mint elmondta, sok olyan eddigi szerződés is létrejött, melyek nem a helyi vállalkozásokat támogatják, s nem biztos benne, hogy ezzel pénzt takarított meg a település. A Városfejlesztő Kft. által kiírt, extra magasnak számító közbeszerzésre visszatérve elmondta, hogy a társaság vezetőjével folytatott személyes találkozója után bebizonyosodott, hogy nincsenek kellő indokok egy ilyen jellegű beszerzés kiírására. Ezért arra kérik Zombor Gábor polgármestert, hogy intézkedjen a közbeszerzési kiírás visszavonásáról.

Majd Dobos József önkormányzati képviselő vette át a szót, aki elmondta, hogy a szocialista frakció semmilyen adóemelést nem támogatott a városban. Utalt itt a garázsok megadóztatására, valamint a várható egyéb terhekre. A városatya hozzátette, hogy teljesen egyetért az előtte szóló Király Józseffel, s arra kéri ő is a városvezetést, hogy olyan gazdálkodást alakítson ki, mely nem fogja igényelni a további, a kecskeméti lakosok pénztárcáját érintő adók bevezetését.

Utolsóként Riczu Péter, a kecskeméti Societas elnökségi tagja szólalt fel az új uszodát illetően. A fiatal politikus elmondta, hogy a hétvégén jártak a komplexumban, mely tényleg dicséretet érdemel, ám a megtérülését ő és még sokan mások sem látják. Riczu ezért arra kérte a városvezetést, valamint a beruházással kiemelten foglalkozó önkormányzati céget, hogy mutassák be a korábban is már kért számításokat, melyek prezentálják, hogy a létesítmény valóban rentábilis lehet. Ezenkívül a Magyar Szocialist Párt Kecskeméti Szervezete az egész beruházás vizsgálni kívánja a kezdetektől a befejézéséig.