Duna-Tisza közi vitairatunk

Letölthető formátum:

LETÖLTÉS

Országos választási programunk

Ide kattintva olvashatja el őket!

http://mszp.hu/cimke/program

Facebook

Galéria

Alapos programmal és kemény kritikával készül Kecskeméten az MSZP

Persze nem csoda, ha sok kecskeméti polgárnak ismerősen cseng Király József neve. Hiszen számtalan civil megmozdulás aktív közreműködője, évek óta elnöke a helyi Városszépítő Egyesületnek, a Kecskemét-Aomori Baráti Körnek, Művész Kávézót, BMX pályát, a belvárosi harcművészeti központot működtet közérdekből, mert valóban szívügyének tekinti szeretett szülővárosa, Kecskemét sorsát. A segítőszándék, a jobbítás reménye, a kitartó munkába vetett hite ösztökélte arra is, hogy polgármester- és képviselőjelöltként elinduljon az október 3-ára meghirdetett önkormányzati választáson.

- Sokan megkérdezték április óta, hogy miért egy olyan párt színeiben indultam, amely óriásit veszített népszerűségéből az utóbbi években – mondta el lapunknak Király József. - Én meg azt válaszoltam, hogy a normális ember nem azt nézi, amikor pártot választ, hogy az mennyire erős pillanatnyilag, s ennek köszönhetően, mekkora szeletet képes kiharapni a hatalomból. Ahogy ezt egyébként a köpönyegforgatók, a megélhetési politikusok teszik. Hanem azt, hogy milyen elvek mentén politizálhat, s én sosem tagadtam baloldali nézeteimet.

- Ám ha körbenézünk az országban, több párttársát vádolták, vádolják korrupcióval. Ami egyértelműen az önérdekből való politizálásra utal, nem pedig a dolgozó emberekért küzdő, szociálisan érzékeny baloldali nézetek elvhű követésére.

- Korrupt és megalkuvó emberek minden pártban vannak, sajnos az MSZP-ben is. De ez nem jelenti azt, hogy velük kell azonosítani minden politikai formációt. Hanem legyenek intő jelek arra, hogy eljött a párt megtisztításának, megújulásának ideje.

- Júniustól az MSZP kecskeméti elnöke. Érződnek már a pártján belül eltökélt elvei?

- A megújulási igyekezetet talán jól mutatja, hogy városi szervezetünk vezetőségének 60 százaléka már kicserélődött. S a jelölt listánkra tekintve is, bizony sokan meglepődnek a napokban tartott, bemutatkozó sajtótájékoztatónkon, hogy mennyi az új arc, s milyen szép számmal indulnak MSZP-s fiatalok a helyi megmérettetésen. A Societas helyi szervezetének is új elnöke van, s valóban reményt keltő látni, milyen nagy elánnal kapcsolódtak be az MSZP munkájába. Elnöki megbízatásom után, azonnal felvettem a kapcsolatot a helyi szakszervezetekkel is, az együttműködés lehetőségeiről tárgyalva. Megörültek, mert az utóbbi húsz évben nem szólította meg őket egyik párt sem. Azt talán hangsúlyoznom sem kell, hogy a civil szervezetekkel milyen kapcsolatra törekszem, hiszen több egyesület munkájában évek óta tevékenyen részt veszek. Éppen ezért tartanám fontosnak bevonásukat különböző városi feladatok ellátására, ahogy megérett az idő egy civil tanács felállítására is.

- Kellően felkészültek már a korteskedésre?

- Én az országos politikában is mindenek előtt a kecskeméti érdekeket képviseltem volna, ha áprilisban bizalmat kapok a választóktól. Éppen ezért, a Kecskemét egészét érintő programunk jelentős részét már akkor megfogalmaztuk. S már akkor rengeteg kecskeméti polgárral konzultálva erősödött meg bennem az eltökéltség, hogy véget kell végre vetni a választásokat beködösítő, hazug, felelőtlen ígérgetéseknek, csakis olyan célokat tűzve magunk elé, amik kemény munkával és kellő összefogással igenis megvalósíthatók. Mi az, amin kell, és hogyan lehet javítani, változtatni? – Ezt a kérdést természetesen minden jelöltünk megválaszolja majd a maga programjában, a választási körzetét tekintve.

- Említene néhányat körvonalazódó programjaikból?

- Mindenképpen felülvizsgálnánk a korábban kötött, közbeszerzéseken alapuló, hosszú távú szerződéseket. Bevonnánk a vállalkozókat is a különböző döntéshozó testületekbe, felállítva a vállalkozói tanácsot. Visszaadnánk az intézmények önállóságát, az iskolákból, óvodákból elbocsátott takarítók, konyhások, karbantartók munkáját. Biztonságos kerékpárutak és őrzött kerékpártárolók kialakítását szorgalmaznánk. Garantálnánk a gyors és polgárbarát ügyintézést a városi hivatalokban. Soroljam még?

- Inkább azt árulja el, hogy csak a város fejlődését, szépülését szolgáló, konkrét programok csokraival korteskednek, vagy keményebb választási harcra is számíthatunk?

- Nézze, valamin csak akkor lehet változtatni, ha tudjuk mitől rossz. Vagyis kritika nélkül ez nem működik. De hogyan is mehetnénk el szó nélkül, például amellett, hogy négy évvel ezelőtt 2,2 milliárd forint volt Kecskemét adóssága, amit mára a tízszeresére duzzasztott a jelenlegi fideszes városi vezetés. Márpedig akkor részletesen meg kell vizsgálni azt is, hogy milyen döntések okozták ezt az elképesztő eladósodást. Például ezért íródott a minap az a levelem, amiben tisztelettel kértem a polgármester urat, hogy a Kecskeméti Élményfürdő és a mellette épülő szálloda szerződéseit, valamint a szerződést megelőző gazdasági számításokat és hasznosulási tanulmányokat szíveskedjen számunkra megküldeni, illetve nyilvánosságra hozni. De ez csak egy a sok titok közül, amikről ideje lerántani a fátylat, mielőtt Kecskemét anyagilag végképp a szakadék szélére sodródik.

(Alföldi Civil Napló)